Zelfs Mick Jagger weet wie Roy Donders is

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

HARMEN VAN DIJK

Klagen doet Roy Donders nooit. Maar hij moet nog wel een beetje wennen aan zijn immense succes, vertrouwde hij onlangs roddelblad Weekend toe. "Iedereen die mij tegenkomt, wil iets van mij. Of het nou een foto is of een gesprekje." Een pakje Marlboro lights halen, zelfs in zijn eigen Tilburgse buurtje Broekhoven, kost de uitvinder van de keiharde krul en het huispak zomaar drie uur.

Met zijn realityshow op RTL5 groeide Roy in korte tijd uit tot BN'er. Maar echt 'hotter als hot' werd-ie toen hij voor supermarktketen Jumbo het juichpak ontwierp - een oranje variant van zijn huispak. Jumbo versloeg met overmacht de tamme hamsters van concurrent Albert Heijn en die enkele Nederlander die nog niet wist van Roy Donders' bestaan, was nu ook bij de les. Zelfs in de tv-loze huiskamers van strenggelovig Barneveld drong hij door. Daar schrokken ze nogal van zijn achternaam - die klinkt als een vloek - en er werd een klacht ingediend bij de plaatselijke Jumbo. Waarop moeder Donders ad rem reageerde: "En Peerke Donders den? Die's nog wel gezegend. Of hoe heet dah?"

Toch moet het ons Royke pas echt geduizeld hebben toen bleek dat zelfs Mick Jagger weet wie hij is. De Stones-zanger stelde op het Pinkpop-podium de volledige band voor aan het publiek. Aanbeland bij Ron Wood vroeg hij opeens, in bijna perfect Nederlands: "Wie is je kapper, Ronnie? Roy Donders?" Het publiek kon aanvankelijk niet geloven dat de zanger dat écht zei, maar een filmpje op YouTube laat geen ruimte voor twijfel.

Als Roy wil weten wat de ultieme consequentie is van wereldfaam, dan moet hij maar eens goed naar de Rolling Stones kijken. Na ruim vijftig jaar in de spotlights hebben zij geen greintje privacy meer over. Zelfs niet in het chique Limburgse hotel St. Gerlach waar de rockers vier dagen logeerden. Eigenaar Camille Oostwegel is best wat gewend als het om beroemdheden gaat, maar bij de Stones verloor ook hij zijn zelfbeheersing. Ze hadden hun koffers nauwelijks gepakt, of Camille vertelde de pers, trots als een kleine jongen, over hun bezoek. Hoe hij met Ron Wood en Charlie Watts de kerk in Houthem-St. Gerlach bezocht had. Hij had ze zakjes met gezegend zand gegeven en verteld over het plan om de schedel van de heilige Gerlachus, die in de kerk wordt bewaard, te reconstrueren met moderne technieken. De twee Stones waren zo onder de indruk dat ze spontaan een donatie deden. Mick Jagger was niet meegegaan omdat hij rustig wilde lunchen en Keith Richards vond het verblijf in het château 'een verademing', vertelde Camille. Ook de vaste interieurdesigner van het hotel, Roelfien Vos, liet geen detail onbesproken. Ze vertelde hoe ze de kamers op verzoek van het viertal opnieuw had ingericht. Welke kleuren, welke meubels - we mochten alles weten.

Als je zo beroemd bent als de Stones, is alles wat je doet interessant en blijft niets geheim. Daar moet Roy Donders nog maar eens goed over nadenken. Hij kan nu nog terug, de vergetelheid in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden