Weblog

Zelfs Kema weet 't nu: zonnestroom is goedkoper

Zonnepanelen op je dak: nu bij één op de 500 huishoudens, in 2020 bij één op de acht? Beeld
Zonnepanelen op je dak: nu bij één op de 500 huishoudens, in 2020 bij één op de acht?

Een advies uit een wel heel opmerkelijke hoek: de Kema, ooit een soort onderzoeksbureau van de grote energiebedrijven, raadt u aan zonnepanelen te kopen. De energie daaruit is namelijk goedkoper dan de stroom die u bij de energieleveranciers moet kopen.

"We zijn op het punt beland dat het voor consumenten daadwerkelijk loont om zonnepanelen te gebruiken", zegt topman Thijs Aarten van de Kema. Subsidie is daarvoor niet meer nodig.
Ik heb u dat al een paar keer voorgerekend, maar realiseer me natuurlijk ook dat voor velen mijn rekensommen wellicht 'te mooi om waar te zijn' leken. Nu zegt dus de Kema het, samen met nog 14 partners.

Gezamenlijk gaan ze proberen Nederlanders massaal aan de zonnestroom te krijgen. In 2020 moet er veertig keer zoveel stroom uit consumentenpanelen kunnen komen dan nu. Er moet dan op daken voor 4.000 Megawatt aan particulier zonnestroomvermogen liggen, tegen 100 Megawatt nu. Nu heeft één op de 500 huishoudens zonnepanelen, in 2020 moet dat één op de acht zijn, vindt de Kema.
Om een idee te geven wat we daarmee zouden bereiken: dat vermogen van 4000 Megawatt is evenveel als wat ruim vier traditionele elektriciteitscentrales nu gemiddeld leveren.

Tot de partners van de Kema behoren onder meer bekende bedrijven als DSM, Alliander (waar Liander, u weet wel, mijn netwerkbedrijf, onderdeel van is) en chipfabrikant NXP. Ook grote instituten en overheden als ECN, de gemeente Amsterdam en Stadsregio Arnhem-Nijmegen doen mee.

Gisteren sloot officieel de inschrijving voor de tweede actie van WijWillenZon, die door een grootschalige inkoop de panelen nog eens een kwart goedkoper heeft weten te maken dan een jaar geleden. En toen waren ze al rendabel zonder subsidie. Maar de mensen van WWZ zijn overstelpt met vragen en men houdt de inschrijving nog open totdat alle vragen zijn beantwoord.

Het nieuws van de Kema en zijn partners is een prachtig getimed geschenk aan de mensen van WijWillenZon. Zij zijn immers hun actie gestart met als doel de markt voor zonnepanelen in Nederland open te breken door de prijs ervan omlaag te krijgen. Voorvechtster Marjan Minnesma werd een week geleden al gekozen tot de absolute nummer 1 in De Duurzame 100 van Trouw en ziet nu haar inzet beloond met grote marktpartijen die de fakkel van haar willen overnemen.

Persoonlijk vind ik het eerlijk gezegd ook best wel leuk dat ik vorig jaar heb meegedaan aan de eerste actie van WijWillenZon en zo mijn kleine steentje: 12 paneeltjes, welgeteld 2,76 kiloWatt aan vermogen, heb bijgedragen aan iets dat nu een enorme vlucht lijkt te gaan nemen.

Reactie op reacties tot en met 13-11-2011
@janfreak en de Groot: Ja natuurlijk is opslag nog een probleem. Dat heb ik eerder al eens aangekaart en ik voorspel: als een van jullie dara dé oplossing voor vindt, wordt ie miljardar. En ik heb ook nooit gezegd dat ik nu al zonder stroom uit het net kan. Maar de stroom die ik aan het net léver, hoeft dus niet meer met gas of kolen te worden opgewekt. Toch fijn voor het milieu, zou ik denken.
@Elienedegroot: Hoe weet je dat de zonnepanelen van WijWillenZon 'onder schandalige omstandigheden zijn gemaakt'? Volgens WWZ hebben ze daar naar gekeken en zijn het verantwoord gemaakte panelen. Ik weet dat er een maand geleden een kwestie is geweest over een Chinese zonnepanelenfabriek die veel vervuiling veroorzaakte. Van die fabriek, zo kon ik controleren, zijn de panelen van WWZ in ieder geval niet afkomstig.
@roeland: Ja, da's een leuke redering: 'Als alle zonnepanelenbezitters hun uitgespaarde geld aan vliegvakanties besteden'. Zo lust ik er nog wel een paar. Wat dnek je van: 'Als alle grijze- en gitzwarte-stroomgebruikers uit armoede gedwongen zijn geen vlees te eten, is het milieu ontzettend gebaat bij de kolencentrales van Nuon etal'. Ik denk dat degenen die zonnepanelen aanschaffen, iets meer dan gemiddeld hun best doen voor een schoon milieu. Die vliegen denk ik juist minder dan de gemiddelde kernenergie-voorstander. En zitten iets vaker in de trein in plaats van de auto. Denk je ook niet?
Je laatste opmerking: 'energiebesparing is nog altijd effectiever', klopt bijna. En-én is denk ik het beste, en sommigen besparen al heel veel en kunnen hun geld écht beter in zonnepanelen steken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden