Zelfs Israël mag Turkije nu helpen

Groot gebrek aan tenten voor slachtoffers aardschok Erdogan haalt uit naar Koerdische bestuurders

De overlevenden van de aardbeving in het oostelijke Turkije hebben door de houding van de Turkse regering extra moeten lijden. Bijna drie dagen na de aardschok in de provincie Van ging Ankara overstag en lieten de Turken weten hulp uit het buitenland nodig te hebben. Israël heeft als eerste gereageerd door meteen caravans in vliegtuigen te laden.

De zware aardbeving die zondagmiddag in de omgeving van het Van-meer heeft huisgehouden en naar schatting meer dan duizend slachtoffers maakte, heeft ook een politieke dimensie gekregen. Aanvankelijk had de Turkse regering de aangeboden hulp uit het buitenland afgewezen. Maar de omvang van de aardbeving en een falende Turkse Rode Halve Maan hebben ertoe geleid dat de Turkse regering door de knieën is gegaan. Het Turkse ministerie van buitenlande zaken liet gisteren weten dat er in het getroffen gebied grote behoefte bestaat aan tenten en caravans.

De 'arrogantie' van de Turkse leiders, die aanvankelijk iedere hulp weigerden, leidde in eigen land tot een golf van kritiek. Grote tekorten aan redelijke tenten en het onvermogen om de hulpwerkzaamheden naar wens te coördineren, leiden er nu toe dat de Turken zelfs voor de hulp uit Israël de neus niet kunnen ophalen. De betrekkingen tussen de twee voormalige bondgenoten zijn al een paar jaar ernstig bekoeld. De vraag is nu of de deze snelle Israëlische hulp tot enige toenadering zal leiden tussen de twee.

De Turkse president Abdullah Gul heeft in een reactie op de buitenlandse hulp de betreffende landen bedankt en er aan toegevoegd: "Als het gaat om hulp aan de gedupeerden van de aardbeving kan het niet zo zijn dat we onderscheid maken tussen de landen die te hulp schieten. Niet alleen Israël toont solidariteit, maar tientallen andere landen ook."

Intussen heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan in een toespraak uitgehaald naar de gemeenten in het oostelijke Turkije die door burgemeesters van de Koerdische BDP worden bestuurd. Volgens Erdogan hebben de aan de PKK gelieerde BDP'ers geen poot uitgestoken om de mensen van hun eigen gebied te helpen. Erdogan: "Uit alle delen van het land arriveert hulp in Van, alleen niet uit de steden die door de BDP'ers worden geleid. Ze zijn heel goed in het organiseren van met stenen bekogelen van de politie, maar als het gaat om hulp brengen naar het aardbevingsgebied zijn ze in geen velden of wegen te bekennen."

Net als bij eerdere aardbevingen zijn ook in Van gebouwen ingestort waarbij bij de bouw geen rekening is gehouden met een eventuele aardschok. Erdogan zei in zijn toespraak dat de regering een nieuwe wet gaat aannemen om de onveilige huizen massaal aan te pakken. "We kunnen niet meer toestaan dat in deze gevaarlijke huizen mensen blijven wonen. Mochten de eigenaren van de slechte huizen zich tegen de projecten van verbetering verzetten, dan gaan we als overheid er beslag op leggen", aldus Erdogan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden