Zelfs in Mecklenburg zijn vluchtelingen het grote thema

Verkiezingen | reportage | De Duitse oppositie profiteert van ontevredenheid met het vluchtelingenbeleid. Voor Merkels CDU dreigt een afstraffing.

Met behulp van een uitschuifbare stok hangt Thomas de Jesus Fernandes verkiezingsborden aan lantaarnpalen. Het is een precies werkje, dat hij deze week nog negenhonderd keer moet herhalen. In het dorpje Godern, vlak bij Schwerin, is hij zo te zien al even bezig. De straten beginnen er net zo blauw uit te zien als zijn polo. 'Politiek voor het eigen volk', staat op de borden, naast een lachende Fernandes.

Die boodschap slaat aan in Meck-lenburg-Voor-Pommeren, waar morgen verkiezingen plaatsvinden. Fernandes' partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgt in de peilingen tussen 21 en 23 procent en lijkt daarmee boven Merkels CDU uit te komen. De anti-immigratiepartij kan zelfs de grootste worden in deze dunbevolkte noordoostelijke deelstaat, voor de sociaal-democraten, denkt politicoloog Hajo Funke.

Dat is geen wonder, zegt Fernandes later op het kale partijkantoortje aan de rand van deelstaathoofdstad Schwerin. "Het spreekt mensen aan dat iedereen bij ons meetelt. Wie wil, kan aan het programma meeschrijven en heeft directe invloed. CDU-leden durven niets eens hun mond open te trekken."

Zo heeft de oud-ondernemer ingebracht dat er een schoolsysteem moet komen als in de DDR-tijd, zonder nieuwe vakken als genderstudies. Opmerkelijk, omdat Fernandes zijn achternaam dankt aan een geregistreerd partnerschap met een Braziliaanse man. Dat de geboren Schweriner zich thuis voelt bij een partij die het homohuwelijk afwijst, komt vooral omdat AfD zich tegen vluchtelingen uitspreekt. "Rechten van homo's en vrouwen staan sinds de komst van vluchtelingen onder druk. Die moeten we behouden."

Fernandes vertegenwoordigt een grote groep in Mecklenburg-VoorPommeren: ook bij deze regionale verkiezingen blijkt de vluchtelingencrisis het allesoverheersende thema. In deze typisch Oost-Duitse landelijke deelstaat, die worstelt met bevolkingskrimp en een zwakke economie, is de angst voor nieuwkomers groot. Die gevoelens gaan volgens politicoloog Funke gepaard met een kwaadheid op regeringspartijen, die hen in de steek zou hebben gelaten.

Zelfs in een deelstaat met 1,6 miljoen inwoners, waar slechts 3 procent van allochtone afkomst is en maar 16.000 vluchtelingen wonen, drukt Angela Merkels beleid zo stevig een stempel. Haar eigen partij zal er het hardst onder lijden als ze morgen voor het eerst in de geschiedenis onder AfD eindigt. Merkels positie zal niet onder druk komen te staan - daar is de deelstaat volgens Funke te klein voor - maar ze voert fel campagne. Merkel heeft hier haar kiesdistrict en ze wil een oorvijg in haar 'eigen' deelstaat voorkomen. "We moeten de zorgen van mensen wegnemen", zegt ze op een bijeenkomst met ondernemers in Schwerin. Of dat is gelukt moet morgen blijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden