Zelfs in het ziekenhuis ben je niet veilig in Zuid-Soedan

Een moeder kijkt in een ziekenhuis in het Zuid-Soedanese Malakal toe op haar kind dat lijdt aan malaria. Beeld AFP
Een moeder kijkt in een ziekenhuis in het Zuid-Soedanese Malakal toe op haar kind dat lijdt aan malaria.Beeld AFP

Ziekenhuizen en klinieken in Zuid-Soedan zijn sinds december herhaaldelijk doelwit geweest van geweld. Daarbij zijn zeker 58 mensen om het leven gekomen. Sommigen werden in hun ziekenhuisbed doodgeschoten. Daarover heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen vandaag een rapport uitgebracht.

Redactie

Sinds het gewapende conflict in december losbarstte, zijn tenminste 58 mensen gedood in ziekenhuizen en is het minstens 6 keer voorgekomen dat ziekenhuizen leeggeroofd of in brand werden gestoken. Dat meldt Artsen zonder Grenzen op basis van feiten die bij de organisatie bekend zijn via werknemers en contacten in het gebied. Of omdat er teams zijn langsgeweest om de medische noden in te schatten.

Ziekenhuizen in brand gestoken
'Het geweld heeft afgrijselijke vormen aangenomen, ook tegen medische voorzieningen,' aldus Raphael Gorgeu, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Soedan. 'Patiënten zijn in hun bed beschoten, ziekenhuizen zijn in brand gestoken. Deze aanvallen hebben verstrekkende gevolgen voor honderdduizenden mensen die afgesneden zijn van medische zorg.'

Het geweld werd uitgevoerd tegen gewonde en zieke mensen, tegen inwoners die een veilig heenkomen zochten in de ziekenhuizen en tegen medisch personeel, aldus AzG in het rapport, waarin de situatie van de afgelopen zes maanden beschreven wordt. 'Hiermee worden niet alleen de internationale wetten en humanitaire principes geschonden, het is ook een aanval tegen de menselijke waardigheid', stelt de organisatie.

Ziekenhuizen in steden Bor, Malakal, Bentiu, Nasir en Leer zijn geplunderd, vaak tijdens hevige gevechten. Een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Leer, in het zuiden van de staat Unity, werd in januari, begin februari verwoest, net als grote delen van de stad. Het was de enige plek waar 270.000 mensen terecht konden voor secundaire gezondheidszorg als chirurgie en behandeling voor hiv en tuberculose. Gebouwen werden in as gelegd, materiaal dat nodig was voor operaties, vaccinsopslag, bloedtransfusies en laboratoriumonderzoek werden vernietigd.

Staakt-het-vuren
Duizenden mensen zijn om het leven gekomen en meer dan 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen sinds in december geweld uitbrak tussen aanhangers en tegenstanders van president Salva Kiir. Begin juni werd een staakt-het-vuren gesloten. Sindsdien is het geweld fors afgenomen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Een revalidatiecentrum in Juba, Zuid-Soedan. De kinderen op de foto zijn gewond geraakt doordat ze op landmijnen terecht zijn gekomen. Beeld AFP
Een revalidatiecentrum in Juba, Zuid-Soedan. De kinderen op de foto zijn gewond geraakt doordat ze op landmijnen terecht zijn gekomen.Beeld AFP
De afgebrande chirurgische afdeling van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer. Beeld Artsen Zonder Grenzen
De afgebrande chirurgische afdeling van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer.Beeld Artsen Zonder Grenzen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden