Zelfs in Frankrijk is kernenergie nu duurder dan wind

De in aanbouw zijnde kernreactor in Flamanville. Volgens het staatsenergiebedrijf EDF gaat de centrale 8,5 miljard euro kosten in plaats van 3,3 miljard. Beeld afp
De in aanbouw zijnde kernreactor in Flamanville. Volgens het staatsenergiebedrijf EDF gaat de centrale 8,5 miljard euro kosten in plaats van 3,3 miljard.Beeld afp

De Fransen zullen er aan moeten wennen: de mistral is goedkoper dan de mis-straal. Een nieuwe kerncentrale in aanbouw in Flamanville, gaat volgens de huidige prognose niet de oorspronkelijk begrote 3,3 miljard euro kosten, maar 8,5 miljard. De belastingbetaler is de dupe.

De prijs voor 1650 MW reactor bij Flamanville zou nog wel eens verder kunnen stijgen, want of het (herziene) jaar van ingebruikname, 2016, gehaald gaat worden, is nog onzeker. Oorspronkelijk had de kernreactor dit jaar moeten gaan draaien.

Drie tot vijf keer duurder
Uiteindelijk telt bij energiecentrales niet zozeer de prijs van de centrale alswel de prijs van de stroom die wordt geleverd. Die gaat nu uitkomen op iets tussen de 12 en 19 eurocent per kilowattuur. Dat is al vergelijkbaar of duurder dan stroom uit de nieuwste zonnepanelen, en zeker duurder dan windenergie. Frankrijk, het land met het hoogste percentage atoomstroom, zal zich achter de oren moeten krabben.
De Franse mistral, de wind die uit de bergen omlaag komt, levert de eigenaren van windmolens nu stroom op voor 8 cent per kWh. Dat wil zeggen, dat is de prijs die ze er de eerste tien jaar voor krijgen, aldus een bericht op Wind-Works.org. In feite kost windenergie van moderne molens tegenwoordig zo'n 4 a 5 cent per kWh. En na tien jaar bedraagt de vergoeding voor windenergie in Frankrijk nog slechts zo'n 3 cent per kWh. Gemiddeld is de stroom uit de nieuwe kerncentrale dus zo'n 3 tot 5 keer duurder dan de stroom uit wind.

Zeeland op nippertje ontspapt?
Het kromme in Frankrijk, maar daar niet alleen, is dat de extra kosten van de kerncentrale door de overheid worden gedekt. Zet je een windmolen neer die veel duurder uitvalt dan begroot, dan moet de eigenaar van de molen het hele verlies ophoesten.
Veel duurder en de verliezen afwentelen op de belastingbetaler... Zijn we in Zeeland op het nippertje aan dit noodlot ontsnapt? Wat je noemt een mis-straal dus, die nieuwe stralende kerncentrales.

Wilt u in deze donkere dagen ook zelf wel eens stralen? Kijk dan af en toe ook op Twitter naar @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden