Zelfs in een plastic zak schuilt een boeddhistische les

Het mooiste wat de 18-jarige Ricky uit de film 'American Beauty' ooit heeft gefilmd, is een plastic zak die danst in de wind. Op de bank met zijn buurmeisje laat hij haar de opname zien. "Het was de dag dat ik besefte dat er een heel leven schuil gaat achter dingen", legt hij uit. "Een ongelofelijk welwillende kracht die me wilde laten weten dat er geen reden was om bang te zijn, nooit." In Filosofie Magazine vertelt Elize de Mul over haar boek, 'Dansen met een plastic zak'. "Als het in filosofische teksten al om dingen gaat, dan zijn het meestal grootse dingen, zoals bergen en orkanen", zegt de jonge filosofe. "Zelden gebeurt het dat een filosoof zich zet tot een bespiegeling over zoiets als een plastic zak." Daarom deed zij dat wel. "Ik denk dat in het alledaagse juist de filosofische verwondering begint. ... Waarom wordt hij nu zo geraakt door een dansende plastic zak, vroeg ik me af, terwijl de meeste mensen daar gewoon aan voorbijlopen?" Er is een boeddhistische les in de scene verstopt, zei de schrijver van de film in een interview. "Het wonderlijke zien in het aardse."

Op tv is de belangstelling voor het alledaagse juist tot grote hoogten gestegen. Met 'Big Brother', en alle reality-programma's die in het kielzog van die kaskraker verschenen, waarin doodgewone mensen de allerbanaalste dingen doen. Misschien lukt het tv-kijkend Nederland beter dan filosofen om zich over de werkelijkheid te verwonderen. Wat op zich weer verwonderlijk is. En het concept is nog lang niet uitgemolken. Bij de digitale christelijke zender Family7 is sinds kort reality-tv voor gelovigen te zien, schrijft Uitdaging, het maandblad 'om geestelijk alert te blijven'. Elke vrijdagavond om elf uur kunnen zondaars bellen met het programma 'Biecht-tv'. Live misstappen opbiechten op televisie. Anoniem. De zender heeft er verheven bedoelingen mee. "Biechten is een bijbels principe waarin God herstel biedt op zowel lichamelijk, geestelijk als psychisch vlak."

Om überhaupt te kunnen biechten moet je wel weten hoe de tien geboden luiden. In het Verenigd Koninkrijk constateerde de Church of England dat bijna niemand de bijbelse wetten, of bijvoorbeeld een standaardgebed als het Onze Vader, nog kon opnoemen. Ook volwassenen niet. Daarom is er nu zondagsschool voor volwassenen. Dat lijkt de Zuid-Hollandse dominee Hogendoorn ook een goed plan. In De Waarheidsvriend, het weekblad van de gereformeerde bond, een behoudende stroming in de protestantse kerk, bepleit de dominee de noodzaak van het idee. Niet alleen volwassenen buiten de kerk, ook volwassenen binnen de kerk valt nog wat bij te spijkeren, schrijft hij. "Het is bij tijden onthutsend te ontdekken hoe weinig kennis kerkmensen hebben wanneer het over Schrift en belijdenis gaat. Terwijl de kerken vol zitten met doctorandussen en ingenieurs, regent het soms klachten over de moeilijkheidsgraad van de preken. Je moet steeds meer uitleggen."

Ook in de Amsterdamse Bijlmer wordt er geëxperimenteerd met geloof dat bij deze tijd past. Toen de jonge christen Johannes van den Akker een leegstaande flat te koop zag staan voor een euro, nam hij zijn kans waar. In Woord & Dienst, 'opiniërend magazine voor protestants Nederland', vertelt hij over de plannen. Kerken waren er genoeg: de buurt telt al 130 verschillende kerken. Dus moet het een kloosterflat worden. Met een woongemeenschap, inloopplek, opvanghuis en een kapel, waar mensen met problemen kunnen aankloppen.

Nadenkend over de flat schoot het Van den Akker te binnen dat er voor zo'n plek al eeuwen een woord bestaat: een klooster. Vandaar de kloosterflat. Hij zoekt nog medebewoners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden