null Beeld x
Beeld x

ColumnVincent Wil Zon

Zelfs in een pessimistische schatting komt er de komende vijf jaar de helft meer groene energie bij

De productie van duurzame energie kan de komende vijf jaar wereldwijd met 50 procent groeien, tot 1200 miljard watt. Dat is evenveel als de totale stroomproductie van de VS.  Dat voorspelt het internationale energie agentschap IEA. En die club is voor duurzame energie meestal te pessimistisch.

Zonne-energie is de komende jaren de grote winnaar. De prijsdaling van zonnepanelen is zo spectaculair dat daar geen andere vorm van stroomproductie tegenop kan. Waar tot voor kort kolenstroom met zo'n 4 a 5 cent per kilowattuur als goedkoopste gold, is zonnestroom dit jaar al bij diverse projecten onder de twee cent gedoken, zelfs onder de anderhalve cent. En die prijsdaling gaan voorlopig nog wel door.

300 miljoen huishoudens

Zonnepanelen zullen zo'n 60 procent van alle nieuwe productiecapaciteit voor hun rekening nemen, denkt het IEA. Dat zou betekenen dat er in vijf jaar bijna twee miljard zonnepanelen bij zullen komen. Die gaan dan op jaarbasis genoeg stroom produceren om 300 miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien, om maar eens een kromme vergelijking te maken. De meeste stroom zal overigens wel naar de industrie gaan.

De voorspelling van het IEA mag opmerkelijk worden genoemd, want tot nu toe waren de inschattingen van het energiebureau voor de ontwikkeling van zonne-energie elk jaar veel te laag, al zo'n vijftien jaar op rij. Nu echter zit het IEA zowaar boven  de verwachtingen van branchedeskundigen, zij het niet eens zo heel veel. 

Niet genoeg voor ‘Parijs’

Op dit moment leveren duurzame energiebronnen, met name wind, zon en water, al ongeveer de helft van alle stroom wereldwijd. Op basis van het huidige stroomverbruik zou dat in 2024 dus zo'n 75 procent kunnen worden. Dat lijkt een prachtig resultaat, en dat is het misschien ook wel, maar het is niet genoeg om aan het Akkoord van Parijs te voldoen. Om de klimaatdoelen te halen zal er nog een flinke schep bovenop moeten. 

De belangrijkste reden is natuurlijk dat je naar ons totale energieverbruik moet kijken, inclusief de energie (vaak uit gas) die we voor verwarming en industriële hitte gebruiken, en inclusief de energie (veelal uit olie) die we voor transport verbruiken. Van het totale energiepakket maakt stroom nu nog slechts zo'n 20 procent uit.  Dat percentage moet  snel groeien doordat we gaskachel door warmtepompen gaan vervangen en benzineauto's door elektrische auto's.

Veel nieuwe zonnepanelen zullen wel in China, India en de VS gaan verschijnen, alsook in Arabische en Afrikaanse woestijnen. Maar door de enorme prijsdaling verwacht het IEA dat ook veel meer daken van huizen, kantoren en fabrieken zonnestroom gaan opwekken. Maar liefst de helft  van alle nieuwe panelen zal via zulke kleinschalige projecten worden geplaatst, denkt het IEA. Dat zal dus ook veel werkgelegenheid opleveren.

Zonnepanelen op daken vormen de komende vijf jaar een enorme groeimarkt. Beeld Vincent Dekker
Zonnepanelen op daken vormen de komende vijf jaar een enorme groeimarkt.Beeld Vincent Dekker

Australische waterstof

Een geval apart wordt wellicht Australië. Dat land heeft plannen om zeven keer zo veel zonnepanelen te gaan plaatsen als het voor de eigen energievoorziening nodig heeft. Met alle stroom die het overhoudt, moet dan  waterstof worden gemaakt die het land wil gaan exporteren. Dat zou dan een groot exportproduct kunnen worden.

Martien Visser, lector duurzame energie aan de Hanzehogeschool/Entrance, heeft op een kaart van Australië aangegeven hoe groot het stuk woestijn zou moeten zijn waarop met zonnepanelen alle energie kan worden geproduceerd die Nederland per jaar nodig heeft. En dat is dan dus inclusief verwarming en transport, zelfs inclusief luchtvaart en scheepvaart. Nederland heeft een ‘stukje’ van 125 bij 125 kilometer nodig. Voor Nederlandse begrippen is dat veel, maar op de kaart van Australië zie je het makkelijk over het hoofd.

Een probleem zou kunnen worden hoe je al die waterstof per schip naar Nederland krijgt. Maar dat zal in de praktijk weer mee kunnen vallen omdat we in Nederland zelf veel zonnepanelen plaatsen op daken en zonneweides, en laten drijven op meren en in de Noordzee, terwijl we ook nog eens veel windturbines in de Noordzee zullen hebben staan...

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Zonnestroom zonder subsidie rukt op naar het noorden

Zonnepanelen zijn zo snel zo goedkoop geworden dat ze op steeds meer plekken in de wereld stroom opleveren die minder kost dan de kilowatturen die uit kolencentrales komen. Subsidievrije zonne-energie lijkt zelfs in mijn groene Bergen nu nabij.

Een klein stukje van de Australische woestijn vol leggen met zonepanelen is voldoende om álle energie te produceren die Nederland jaarlijks nodig heeft. Beeld Martien Visser, Hanzehogeschool/Entrance
Een klein stukje van de Australische woestijn vol leggen met zonepanelen is voldoende om álle energie te produceren die Nederland jaarlijks nodig heeft.Beeld Martien Visser, Hanzehogeschool/Entrance
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden