Zelfs in de zachtste winter verkeert de Efteling in een echte sprookjessfeer. Met sneeuw en kaarsjes en een tranentrekkend sprookje.

Eerlijk gezegd zijn de sprookjes in de Efteling op hun mooist, wanneer het winterseizoen in het park is aangebroken. Nostalgie en romantiek komen nu eenmaal beter tot hun recht in de sneeuw en bij kaarslicht. Cliché? Ja natuurlijk, maar zo werkt het wel. Dit is Anton Pieck in optima forma. En dan komt de sneeuw in de Winter Efteling nota bene nog uit een spuitbus en worden de kaarsen gevoed door het nutsbedrijf.

Het kleine grut ziet het allemaal ademloos aan. Grotere kinderen vinden de sprookjes minder kinderachtig dan overdag en staan er ook bij te glimmen. En wie na vele jaren weer eens terug is in het park van zijn jeugddromen, ontdekt dat de Efteling nu veel professioneler is dan vroeger. En dat allemaal zonder die doodenge attracties voor 'echte durfals' als de Python en de Piraña.

De Winter Efteling is voor het zesde jaar open en bij die gelegenheid is ook het 25ste sprookje in het Sprookjesbos geïntroduceerd. Het is het winterse verhaal van de Deense schrijver Hans Christian Andersen over 'Het Meisje met de Zwavelstokjes'. Niet helemaal toevallig, want in 2005 wordt de tweehonderdste geboortedag van Andersen uitgebreid herdacht.

Het sprookje verhaalt over een meisje dat op een ijskoude oudejaarsavond door de stad zwerft om zwavelstokjes (Svovlstikkerne, lucifers) te verkopen. Je ziet het kind zitten in de sneeuw. Iedereen is haar voorbijgelopen, niemand wilde haar stokjes kopen. Ze durft niet naar huis, bang als ze is om straf te krijgen. Overal ziet ze verlichte ramen waarachter warmte en gezelligheid heersen. Uiteindelijk besluit ze om dan maar zelf een stokje aan te steken, om zich te warmen. Dan beleeft het meisje een visioen waarin een warme kachel voorkomt. Ze steekt een tweede stokje aan en ziet een welgevulde tafel. Bij het derde stokje verschijnt haar grootmoeder, die al lang is overleden maar haar liefdevol omarmt en met haar wegvliegt in het eindeloze heelal. 'Er was geen kou, geen honger, geen angst', klinkt het dan. 'Ze waren bij God.' De volgende morgen wordt het arme kind gevonden, doodgevroren in de sneeuw.

Eigenlijk is het sprookje van een enorme treurigheid, waaraan je je kind niet zou moeten blootstellen. Maar de attractie doet het geweldig, ook al is de Efteling een pretpark. Heel wat bezoekers komen dit tafereel niet met droge ogen voorbij. Het is trouwens razend knap gemaakt: menigeen gaat nog een tweede, of zelfs een derde keer langs de vitrine waar het verhaal zich afspeelt, om te zien of het meisje nou echt is of niet. Het sprookje heeft een lieve duit gekost; zo'n 1,3 miljoen euro voor een stadspoort, het decor en de techniek. Er is een honderd meter lange lichtroute uitgezet, met elektrische kaarsen in de bomen. De geest van Pieck, die het park in 1952 allemaal bedacht, waait hier nog altijd volop rond.

Het blijft niet bij sprookjes. Er is ook een ijsvloer in een tent, met de glühwein, warme apfelstrudel en stamppot boerenkool langs de baan. Zelfs in de zachtste jaargetijden weet de Efteling het ultieme wintergevoel op te roepen, met allerlei nevenactiviteiten voor jong en oud. Zoals kampvuren, speeldoosjes die geluid maken, levende sprookjesfiguren en de musical De Kleine Zeemeermin. Het is voor de tweede keer dat in het Efteling Theater een familievoorstelling met toneel en muziek wordt gepresenteerd. Eerder was het 'Doorn;roosje' met Idol Jamai. Nu prijken de namen van Kim-Lian van der Meij, Mariska van Kolck en Joost de Jong op de affiches.

Het park is door 17 kilometer verlichting gehuld in een magische sfeer. Inmiddels heeft de directie een nieuwe, miljoenvergende attractie in de steigers gezet: de Vliegende Hollander. Het wordt mogelijk een waterspektakel rond het legendarische verhaal over een zeilend spookschip. De Efteling heeft er wel twintig miljoen euro voor nodig. De uitbreiding zou gereed zijn in 2006. Over twee winters dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden