Zelfs hulpbisschop kon de San Salvator niet redden

Kerk moet sluiten wegens geldproblemen

De kerk zou worden 'overgeleverd aan de heidenen': in de San Salvatorparochie in Den Bosch mochten vrouwen voorgaan, homostellen trouwen en de liederen van Huub Oosterhuis werden volop gezongen. In 2011 greep de bisschop in en schoof de als conservatief te boek staande hulpbisschop Rob Mutsaerts naar voren om als waarnemend pastoor orde op zaken te stellen. De kwalificatie 'overgeleverd aan de heidenen' is van hem afkomstig.

Nu, drie jaar later, sluit de San Salvatorkerk de deuren. Dat is het gevolg van financiële problemen, zegt een woordvoerder van bisdom Den Bosch. Daarbij komen er nog maar dertig parochianen naar de vieringen. Broeder Johannes Maria, koster van de San Salvator: "Het was geen doen meer. Het kost al 25 euro per uur om de kachel op te stoken en de kerk warm te houden. Dat krijg je met zo weinig mensen amper rond."

Een deel van de parochianen scheidde zich na de komst van Mutsaerts af. Zij begonnen hun eigen 'San Salvator Gemeenschap' buiten het verband van de rooms-katholieke kerk. Zij komen tot op heden samen in een centrum voor verstandelijk gehandicapten en zijn financieel gezond, zegt John Parker, een van de afgescheidenen. Volgens hem zijn er bij de vieringen gemiddeld 150 man.

In de San Salvatorkerk bleven zestig kerkgangers achter. Hun aantal halveerde door de jaren heen. Dat de kerk nu moet sluiten doet pijn, zegt broeder Johannes Maria. Het zet hem ook aan het denken: "Zonder de regels is de katholieke kerk niets. Maar misschien is het toch goed om met de tijd mee te gaan en dingen te veranderen."

Hulpbisschop Mutsaerts wijst dat 'met de tijd mee willen' juist af. Het was zijn grootste verwijt aan de parochianen die zich afscheidden in 2011. "We moeten het geloof niet aanpassen aan de tijd, maar andersom. Anders heeft de kerk geen bestaansrecht meer", zegt hij vandaag in een interview met deze krant. Mutsaerts publiceerde onlangs het boek 'Gewoon over geloof'. "We hebben het geloof aangereikt gekregen en daarom verandert het niet", vindt hij.

Volgens een woordvoerder van het bisdom Den Bosch wordt de San Salvatorkerk in de toekomst gebruikt als opslagruimte voor Mariabeelden, kruizen en banken uit kerken die elders in het bisdom moeten sluiten. De dertig kerkloze parochianen mogen waarschijnlijk het doopkapelletje naast de kerk gebruiken. Broeder Johannes Maria hoopt dat hij ook de koffieruimte kan redden.

De verdieping 14 Interview

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden