Zelfs het zinloze rondspelen lukt niet meer

PORTO - In de laatste oefeninterland van het Nederlands elftal ging de ruit aan diggelen. Maar er was eerder al veel meer kapotgemaakt. Oranje verloor door het experiment van Advocaat heel veel zelfvertrouwen.

Misschien was Oranje de afgelopen jaren wat te zelfverzekerd. Misschien was het goed dat de internationals even op hun plaats werden gezet. Maar door de test van de bondscoach zijn nu ineens alle automatismen weg. Zelfs die grote rondo op het veld, dat zinloze, tergend langzame en van elk gevaar gespeende rondspelen van de bal lukt niet meer.

Oranje speelde gisteren in Estadio do Dragão tegen de Duitsers opportunistisch. Zo werd de tweede play-off van de Schotten gewonnen, maar dat blijkt geen garantie voor een mooie zomer. Tegen het wél goed georganiseerde Duitsland had het Nederlands elftal gisteren lange tijd geen schijn van kans.

Het had feest moeten worden. Het was ook lang feest. In de middaguren was Porto oranje gekleurd. De 20000 uitbundige Nederlandse fans namen vast een voorschot op wat er later ging gebeuren. Had móeten gebeuren.

Oranjes twaalfde man was gisteravond in het Estadio de Dragão veruit in de meerderheid. Er waren veel minder Duitse supporters naar Portugal afgereisd. Maar de steun vanaf de tribunes hielp het Nederlands elftal niet echt. Sterker nog: het leek alsof de Mannschaft met een twaalfde man speelde.

Het werd snel stil in grote gedeelten van de prachtige nieuwe thuishaven van Porto, de Champions League-winnaar. De fans in witte shirts konden hun ogen bijna niet geloven. Duitsland, dat onlangs toch echt heel pijnlijk onderuitging tegen Roemenië en Hongarije, was heer en meester. En dat zonder goed te spelen.

De nederlagen in de voorbereiding hadden Oranje blijkbaar nog meer bezeerd. Het systeem was omgegooid, er waren spelers geslachtofferd. Maar daarmee bleken ook de automatismen verdwenen.

Van Nistelrooij moest de nieuwe aanvalsleider worden, met Van der Vaart en Van der Meyde als dichtstbijzijnde aangevers. Het klikte nooit. Ze werden er alledrie haast moedeloos van. De voorste pionnen van Oranje waren machteloos, krachteloos, zelfs hopeloos.

Het Duitse verdedigingsblok met Wörns en Nowotny bleek tegen Hongarije gatenkaas. Voor Makaay hadden ze eindeloos veel ontzag gehad, voor Van Nistelrooij niet. De spits van Manchester United mocht nog wel eens een kopduelletje winnen, maar slechts als hij moederziel alleen voorin stond.

Van der Vaart liep in de eerste helft te flaneren over het veld. Alsof het een wandeling over de boulevard betrof. De Duitse bondscoach Rudi Völler had met Baumann een extra middenvelder in de basis gezet om het gevaar van de jonge ajacied in te dammen. Baumann liep gisteravond slechts het gevaar in slaap te vallen.

Dat was in het eerste uur van de wedstrijd. Ook met Overmars als extra aanvaller en met Sneijder terug in de middenlinie speelde Oranje in het eerste kwartier na de rust flets. Het was niet stil aan de overkant. Alleen de Duitse fans hadden het prima naar hun zin.

In het laatste kwartier kwam er toch nog vuur in het spel van het Nederlands elftal. Er was warempel een sprankje eerzucht te bespeuren. Oranje bleek ineens toch bereid tijdens de burenruzie een heel klein beetje oorlog te maken.

Kwam het door de invalbeurt van Pierre van Hooijdonk? Of door die ene gelukte actie van Van der Meyde aan de rechterkant?

Opportunistisch werd er al gespeeld, dus wat dat betreft veranderde de speelwijze na de komst van Oranjes grootste opportunist en optimist Van Hooijdonk nauwelijks. Het was allang pompen of verzuipen.

Het werd gelijk. Van der Meyde leverde een nuttige bijdrage, Van Nistelrooij sloot zich bij hem aan. Het was armzalig, maar voor de fans voelde het zalig.

Ineens veerden ze op. Ineens hadden ze weer zin om te zingen. Ineens was het weer stil aan de overkant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden