Zelfs het compromis in Des Indes zorgt voor verwarring

DEN HAAG - ,,Dit is allemaal verspilling van energie'', moppert Mat Herben in de hal van hotel Des Indes. Energie die volgens de LPF-fractieleider beter aan het 'landsbelang' kan worden besteed dan aan verwarring en ruzie in de partij.

Als Herben van journalisten hoort hoe zijn partijbestuursleden Langendam en Dost tien meter verderop na zes uur vergaderen het zojuist bereikte compromis uitleggen, kan hij er ook geen touw meer aan vastknopen. ,,Zeggen ze dat? Dan hebben we een misverstand. Dat is niet wat we hebben afgesproken.''

Het is de nacht van maandag op dinsdag. Enkele uren eerder heeft Harry Mens (twee maanden met de partij gebrouilleerd geweest, maar volkomen onverwacht weer bij de LPF opgedoken) verteld wat er in het bovenzaaltje van het eens zo chique hotel besproken is tussen de top van de Haagse fractie en de omstreden twee zittende bestuursleden. Voordat makelaar Mens weer in zijn Bentley het Lange Voorhout afrijdt, vat hij samen: ,,Er komt een mengeling van het oude en het nieuwe bestuur. Ik denk dat dit een aanvaardbaar compromis is voor de kamerfractie.'' De dreigende breuk tussen de fractie en 'oude' bestuurders van het Rotterdamse partijbureau leek daarmee van de baan. De fractie wilde Langendam en Dost, de twee oude vrienden van Pim, weg hebben om een einde te maken aan de chaos in de partijorganisatie. Een nieuw bestuur moest orde op zaken stellen. Zouden de twee niet vrijwillig vertrekken, dan wilden de kamerleden met hen breken. De Haagse fractie gaat desnoods op eigen houtje verder onder dezelfde naam, waarschuwden de fractieleden Hoogendijk en Eerdmans vorige week. De mix van oude en nieuwe partijbestuurders, die Mens schetste, leek een logisch compromis. Langendam en Dost kunnen het nog enkele maanden in het partijbestuur uitzingen, samen met een serie nieuwkomers onder leiding van aspirant-voorzitter Sleeswijk Visser, aangevuld met de financiële man uit de fractie Van As en geldschieter Maas.

Heeft Mens bemiddeld, zoals hij zelf liet doorschemeren? ,,Welnee'', zeggen Van As en Langendam na afloop. ,,Hij kwam een handje schudden. Mens speelde absoluut geen rol van betekenis.'' Maar de voortijdige briefing van de makelaar aan de pers klopte in grote lijnen wel.

Al wordt het vredesakkoord tussen de twee zittende bestuurders en de Haagse fractie na het crisisberaad volkomen verschillend uitgelegd. Herben en Hoogendijk zeggen dat Langendam en Dost dan wel tot november dit jaar in het bestuur kunnen aanblijven, maar slechts in een positie zonder macht.

Hoogendijk: ,,Binnen 24 of 36 uur moeten zij hun bevoegdheden overdragen aan de rest van het interim-bestuur. Ze blijven nog even eervol zitten. Langendam en Dost krijgen een soort Madame Tussaud-positie.''

Dat zien de twee, even verderop, een behoorlijke slag anders. Langendam: ,,Ik blijf volwaardig voorzitter tot 30 oktober. Wij gaan een managementteam om ons heen benoemen. Ik verwacht dat we daarvoor morgen de steun van de fractie krijgen. We hebben niks aan onrust, scheuringen of schisma's.''

Herben verlaat het hotel om de volgende ochtend 'het compromis' in zijn fractie te verdedigen. Al snapt niemand op dat moment welke versie van het compromis dat is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden