Zelfs Hedy d’Ancona sprak al over identiteit

Ver voor de moslims zich hier manifesteerden was er al het probleem van onze nationale identiteit, merkt Jan Greven terecht op in zijn laatste column. Elke zuil had zijn eigen vaderland, aldus Greven.

In de ontzuilde samenleving van nu moeten etnische minderheden inburgeren. Dan ontkom je niet aan de vraag: wat is het eigene van die samenleving? Volgens D66-prominent Laurens Jan Brinkhorst hebben we een hernieuwde en herkenbare Nederlandse identiteit nodig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Nederland als natie wel degelijk iets eigens heeft, dat haar onderscheidt van andere volkeren. Willem Breedveld merkte in Trouw al eens op dat de Nederlandse identiteit „amper tien jaar geleden een anachronisme was dat je alleen nog kon aantreffen in verstofte schoolboekjes. Voor het overige vertegenwoordigde de Nederlandse identiteit iets waar je zo min mogelijk mee te maken wilde hebben”. Hij schreef dit naar aanleiding van het WRR-rapport ’Identificatie met Nederland’ dat afgelopen najaar veel beroering wekte.

Maar: begin jaren ’90 was het de PvdA-minister van cultuur Hedy d’Ancona die al actief meewerkte aan de culturele paragraaf van het Verdrag van Maastricht, waarin de eerbiediging van de nationale identiteit van de lidstaten als nieuw Europees beginsel erkend werd. En eind jaren ’90 was het de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling die in een advies aan de regering de toekomst van onze nationale identiteit op de politieke agenda zette. Dat gebeurde in reactie op de multi-etnische problematiek en de toenemende internationalisering van de samenleving.

Met die identiteitsproblematiek zijn we dus al veel langer bezig. Al meer dan tien jaar worden er publicaties aan gewijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden