Zelfs haar broer bedreigde luitenant Bibi met de dood. Maar ze bleef doorgaan

Islam Bibi met en hoge commandant van de Afghaanse politie.Beeld epa

Haar familie was er fel op tegen toen Islam Bibi vertelde dat ze haar land ging dienen. Niet omdat het in Afghanistan gevaarlijk kan zijn om bij de politie te werken, maar omdat het een Afghaanse vrouw niet past een baan te hebben. 'Mijn vader, mijn broers, mijn zusters; iedereen was boos', vertelde Bibi in april in een interview met de Sunday Times.

Maar Bibi zette door en negen jaar lang trok ze elke ochtend haar politie-uniform aan. Het kostte haar het leven: donderdag werd de 37-jarige moeder van drie zoons en twee dochters doodgeschoten toen ze op de motor naar haar werk reed.

Ze zat achterop bij haar schoonzoon, zonder bodyguards of andere bescherming, terwijl Bibi heel goed wist dat ze een doelwit was. Onbekende mannen schoten hen neer. 'Ze waren allebei gewond en de politie heeft hen direct naar het ziekenhuis gebracht, waar Bibi drie kwartier later overleed', zei een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Helmand, waar ze woonde en werkte. 'Haar schoonzoon wordt nog steeds behandeld.'

Zeldzaam bezoekje
Luitenant Bibi woonde als vluchteling in Iran toen de Taliban in de jaren negentig in Afghanistan aan de macht kwamen. Ze leerde hen kennen tijdens enkele zeldzame bezoekjes aan het land, en dat was genoeg om voor altijd een hekel aan de organisatie te krijgen.

'Ze rilt nog steeds als ze denkt aan het bezoek aan haar moeder', schrijft de Sunday Times. Meisjes mochten niet naar school en vrouwen mochten niet werken - ze mochten niet eens over straat lopen zonder dat een mannelijk familielid hen begeleidde. 'Het was afschuwelijk', zei Bibi. 'We konden niet eens naar de markt vanwege de Taliban. Als we dat wel deden, zouden we worden geslagen.'

Toen het Talibanregime in 2001 viel, keerde Bibi terug naar Afghanistan en in 2003 besloot ze bij de politie te gaan. Enerzijds omdat het gezin het geld goed kon gebruiken, maar ook omdat ze haar land wilde dienen. 'Ik voel me trots als ik het uniform draag', zei ze. 'Ik wilde helpen om van Afghanistan een beter en sterker land te maken.'

Furieus
De familie reageerde furieus en haar broer bedreigde haar zelfs tot drie keer toe met de dood. De regering heeft uiteindelijk zijn geweer afgenomen.

Negen jaar later zorgde haar beroepskeuze nog steeds voor ruzies in het gezin - waarin Bibi alleen gesteund werd door haar oudste dochter. Wat de kwestie nog ingewikkelder maakte, was dat een deel van de familie zich bij de Taliban had aangesloten, en tegen de regering vocht. En dan was er die tante, die vrouw die sowieso binnen zou moeten blijven, die voor de politie van de vijand werkte.

De provincie Helmand is zelfs voor Afghaanse begrippen onrustig: er wordt massaal opium verbouwd, waar verschillende krijgsheren, maar zeker ook de Taliban, veel geld mee verdienen. De drugs vinden hun weg naar de rest van de wereld via de poreuze grens met Pakistan en Iran, twee buurlanden waar Helmand tegenaan ligt geklemd.

De opstand tegen de regering van Karzai is hier van het begin af aan groot geweest en het is een van de provincies waar de zwaarste gevechten tussen de Taliban en de internationale troepen hebben plaatsgevonden. Dit jaar is er nog meer geweld, terwijl de terugtrekking van de NAVO-troepen steeds dichterbij komt.

Afghanen aan het werk in een papaverveld in Helmand.Beeld epa

Kwetsbaar
De Taliban heeft gerichte campagnes gevoerd tegen iedereen die voor de regering werkt: mensen werden geïntimideerd en vermoord, en zeker vrouwen waren uiterst kwetsbaar. 'Het is extreem gevaarlijk om je als vrouw in het publieke leven te begeven en een groeiend aantal vrouwen die dapper genoeg waren om door te zetten, zijn vermoord', vertelt Heather Barr van de organisatie Human Rights Watch aan The Guardian.

De politiemacht van Helmand telt bijna 7000 man, waarvan 32 vrouwen - minder dan een half procent dus. De meesten van hen hebben dezelfde problemen met hun familie als Bibi. Vaak weet alleen het eigen gezin dat ze werken, maar wordt het voor de anderen verzwegen.

Bibi rekruteerde en trainde vrouwen, maar ze werkte ook bij de beveiliging op de luchthaven van de provinciale hoofdstad Lashkar Gah en nam deel aan invallen en andere politie-operaties. Ze deed het met plezier, en droeg haar uniform vol trots. 'Ik zal altijd een politievrouw blijven!'

Islam Bibi (rij achter, vierde van rechts) en andere Afghaanse politievrouwen in Helmand.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden