Zelfs evangelicals geloven nu in homorechten

Voorstanders van het homohuwelijk, vorig jaar april bij het Hooggerechtshof in Washington. Beeld afp
Voorstanders van het homohuwelijk, vorig jaar april bij het Hooggerechtshof in Washington.Beeld afp

Lang hielden ze voet bij stuk. Homorelaties pasten niet in Gods ideaalbeeld, vonden Amerikaanse evangelicals. En homoseks was een verschrikking. Maar de tijden veranderen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat hun homo-acceptatie rap toeneemt.

Robin de Wever

Vond tien jaar geleden nog slechts 14 procent van de evangelicals dat homo's moeten kunnen trouwen, inmiddels is dat 27 procent. Bijna een verdubbeling dus. Geen enkele christelijke groepering zag de afgelopen tien jaar zo'n sterke stijging in acceptatie, constateert onderzoeksbureau Pew in een maandag gepubliceerd rapport.

De evangelicals vormen een bont gezelschap. Baptisten, leden van evangeliegemeenten, pinkstergelovigen - allemaal vallen ze onder de evangelical-paraplu. Sommigen geloven in wonderen en proberen met Gods kracht zieken te genezen, anderen zijn vooral bezig met hun persoonlijke relatie met God.

Toch hebben ze ook veel gemeen. De meesten hebben een uitbundig geloof: ze prijzen God op zondagochtend met de handen in de lucht. En ze geloven dat iedere christen vroeg of laat nadrukkelijk een keuze voor Jezus moet maken. Hun hoofdstroom is al ongeveer een halve eeuw religieus en politiek conservatief. Abortus, de islam - ze hebben er van oudsher grote moeite mee.

Jongeren zijn minder anti-homo
Dat hun steun voor het homohuwelijk toeneemt, is voor een groot deel veroorzaakt door jongeren. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat zij veel minder moeite hebben met homorechten dan eerdere generaties. Veel evangelical-jongeren hebben homo's in hun vriendenkring en vinden het oneerlijk om hen rechten te ontzeggen die hetero's wel hebben.

Pew zet in haar rapport de opvattingen van evangelical-jongeren niet af tegen die van oudere geloofsgenoten, maar laat wel zien hoe de gemiddelde Amerikaan denkt. Van de millennials (zij die geboren zijn na 1980) is 73 procent pro-homohuwelijk. In de 'generatie X' (1965-1980) is dat 59 procent, en onder babyboomers (1946-1964) maar 45 procent. Hoe jonger, hoe meer pro-homorechten. Vandaar ook de toenemende steun voor wettelijke invoering van het homohuwelijk.

Evangelicals maken dus deel uit van een maatschappijbrede trend. Hetzelfde geldt overigens voor andere grote stromingen, zoals de 'mainline' protestanten, rooms-katholieken, zwarte protestanten, en de 'ongebonden gelovigen'. Al hebben zij doorgaans minder moeite met homoseksualiteit en neemt hun acceptatie minder snel toe.

Prominent bedenkt zich
De publicatie van het Pew-rapport viel maandag samen met een toepasselijk nieuwtje. Een van de meest prominente evangelical-voorgangers, de baptistische predikant Tony Campolo, liet op zijn website weten dat hij voortaan pro-homohuwelijk is. Opmerkelijk, want anderhalf jaar geleden benadrukte Campolo (die spiritueel adviseur is geweest van president Bill Clinton) nog dat hij fel tegen was.

"Ik ben oud genoeg om de tijd te herinneren dat de kerk met de Bijbel in de hand aantoonde dat vrouwen in de kerk geen onderwijzende functies mochten hebben", schrijft Campolo nu. "Gescheiden en hertrouwde mensen werden vaak op bijbelse gronden buitengesloten. En niet lang daarvoor pleitten sommige christenen zelfs op bijbelse gronden vóór slavernij."

"Veel van die mensen waren oprechte gelovigen, maar nu zijn de meesten van ons het erover eens dat ze fout zaten." Vervolgens wijst hij naar de negatieve wijze waarop de meeste evangelicals nog steeds naar homo's kijken. "Ik ben bang dat we die fout opnieuw aan het maken zijn."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden