Soap&Co

Zelfs een stille begrafenis is George Michael niet gegund

George Michael. Beeld REUTERS

Na een onderzoek van ruim twee maanden kan George Michael eindelijk begraven worden.

Fadi Fawaz voelt zich geweldig. Opgelucht. Dat klinkt misschien een beetje vreemd uit de mond van de geliefde van George Michael, maar als je bedenkt wat er allemaal is gebeurd sinds hij de zanger op Eerste Kerstdag dood aantrof in bed, is het wel begrijpelijk.

George kan eindelijk, na ruim twee maanden onderzoek, begraven worden. En Fadi hoopt dat er een einde zal komen aan alle geruchten en verdachtmakingen nu de doodsoorzaak definitief is vastgesteld: een ontstoken hartspier en een vervette lever, zeer waarschijnlijk het gevolg van drugs- en alcoholgebruik. 

Dus geen overdosis of zelfmoord, zoals berichten op Fadi’s twitteraccount suggereerden. De celebrity-kapper hield bij hoog en bij laag vol dat zijn account was gehackt en dat hij die berichten niet zelf had geplaatst. Maar dat geloofde niet iedereen. Er werd beweerd dat hij al maanden geen relatie meer had met George. De politie heeft hem twee keer verhoord.

'Nu kan ik rouwen'

“George heeft nu eindelijk rust en ik kan rouwen. Daar ben ik nog niet aan toegekomen”, zei Fadi dinsdag. Hij benadrukte dat hij beslist welkom zal zijn op de begrafenis van zijn geliefde. Berichten dat de familie hem er niet bij wil hebben, zijn ‘gelogen, gelogen, gelogen’. 

Die berichten werden de wereld in geholpen door Andros Georgiou, een jeugdvriend van George. “Fadi is nog niet jarig als hij het lef heeft om op de begrafenis te komen. Iedereen haat hem.”

Of Andros spreekt namens de familie, is onduidelijk. Hij woont in Los Angeles en hij had George al vijftien jaar niet meer gezien. Ze groeiden samen op; hun vaders vertrokken samen van Cyprus naar Engeland, trouwden en kregen kinderen en de families bleven close. George en Andros gingen allebei de muziek in – Andros werd producent – en ze werkten vaak samen. 

In 1998 kregen ze ruzie toen Andros een foto van George’s moeder, die toen net was overleden, aan glamourblad Hello gaf en ook nog eens uitgebreid over haar vertelde. Er volgde nog een aantal conflicten en uiteindelijk een breuk die Andros meermaals via de media probeerde te lijmen. Vorig jaar zei hij in tabloid The Sun: “Ik wil niet dat we elkaar pas weer zien als een van ons in een graf ligt.” Dat is precies wat er nu gaat gebeuren.

Vrienden voor het leven

Dit geruzie past eigenlijk helemaal niet bij George die de mensen die hem dierbaar waren juist altijd dicht bij zich hield. Zijn Wham-collega’s waren vrienden voor het leven; Andrew Ridgeley en achtergrondzangeressen Pepsi en Shirlie spraken daar geëmotioneerd over tijdens de uitreiking van de Brit Awards. Hij was als een broer, zei Shirlie. Met ex Kenny Goss – ze hadden dertien jaar een relatie – bleef hij ook goed bevriend. De Texaanse kunsthandelaar, die samen met George een stichting runde die kunstenaars ondersteunt, vertelde vorig weekend trots dat de zanger letterlijk tientallen miljoenen aan allerlei goede doelen gedoneerd heeft.

Desondanks is er nog zo’n honderd miljoen pond te verdelen – nu het onderzoek naar de doodsoorzaak is afgerond kan de erfenis geregeld worden. Verwacht wordt dat de twee zussen van George, Melanie en Yioda, het grootste deel zullen krijgen. Vooral met Melanie had de zanger een innige band. Zij reisde met hem de wereld over, ze was kapster en dankzij haar had hij altijd een perfecte coupe.

De familie – ook George’s vader leeft nog – heeft de afgelopen maanden de kaken stijf op elkaar gehouden en is van plan dat zo te houden. George wordt waarschijnlijk begraven op de Highgate Cemetery in Londen, naast zijn moeder. Wanneer? Dat vertelt de familie natuurlijk niet.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden