'Zelfs een lint doorknippen, kan inhoudelijk zijn'

Willem-Alexander heeft geen enkel probleem met ceremonieel koningschap, zegt hij in tv-interview

De toekomstige koning Willem-Alexander zal er geen problemen mee hebben als ooit een Tweede Kamer besluit tot invoering van een ceremonieel koningschap. Als dat een democratisch besluit is dan zet hij 'onder alles' zijn handtekening, zo zei hij in een televisie-interview dat gisteravond werd uitgezonden.

Ook zonder formele handelingen kan het koningschap volgens hem inhoudelijk zijn. Zelfs het doorknippen van lintjes, 'het ultieme symbool van een ceremonieel koningschap', kan inhoudelijk zijn, zo meende hij. Het gaat erom die lintjes door te knippen die in de samenleving verbindend werken. Op de constatering dat de koningin bij de afgelopen formatie geen rol meer speelde, zei hij ervan overtuigd te zijn dat de staatsrechtelijke rol van de koning nog verder verandert. Hij zal meebewegen zolang dat democratisch gebeurt.

De kroonprins stelde in het interview - dat lichtelijk nerveus begon, maar zich later ontwikkelde tot een ontspannen gesprek - dat er na de inhuldiging geen sprake zal zijn van een duobaan. Er is volgens hem maar één koning, dat is nu nog Beatrix, en na 30 april is hij dat. Zijn vrouw Máxima voegde daaraan toe: "Ik zal hem vertegenwoordigen, maar nooit zijn plaats innemen."

In het gesprek met Mariëlle Tweebeeke (NOS) en Rick Nieman (RTL) zei Willem-Alexander dat hij al een jaar op de hoogte was van het voornemen van zijn moeder om op 28 januari haar aftreden aan te kondigen en op 30 april te abdiceren. Het is moeilijk geweest om dat nieuws voor zich te houden, zei de prins. "We hebben ons alle drie wel eens versproken."

De kroonprins gaf toe dat zijn besluit om zich geen Willem IV te noemen, maar Willem-Alexander, van recente datum is. Eerder had hij gezegd dat voor de hand lag om de naam Willem IV te kiezen. Hij wees erop dat hij al 46 jaar met de naam Willem-Alexander door het leven gaat en dat het dan vreemd is om een andere naam aan te nemen. "Willem IV staat in de wei, naast Berta 38. En niemand op straat zal zeggen: hallo Willem IV!"

Prinses Máxima leek zich zonder veel teleurstelling te hebben neergelegd bij de afwezigheid van haar vader. "We hadden al een afspraak gemaakt in 2002", zei ze beslist. Ze liet weten dat niemand van de familie naar de ceremonie in de Nieuwe Kerk zal komen. Ze vindt dit niet te vergelijken met haar huwelijk. "Toen was het wél pijnlijk."

Het koninklijk echtpaar blijft met de familie het land in gaan. "Een defilé is niet meer van deze tijd", zei Willem-Alexander. Ten opzichte van de huidige Koninginnedag komen er slechts 'accentverschillen'.

Even voorstellen: heraut Van Grunsven en Dijkgraaf
Willem-Alexander heeft vijf bekende Nederlanders als Anky van Grunsven, André Kuipers en Robbert Dijkgraaf gevraagd om bij zijn inhuldiging op te treden als heraut of koning van wapenen. De herauten, hoger in rang, kondigen na afloop van de plechtigheid in de Nieuwe Kerk op de Dam aan dat de koning is ingehuldigd. Het gaat om mensen die excelleren in hun vakgebied en die dat ook toegankelijk hebben gemaakt voor een groot publiek. De derde heraut, Renée Jones-Bos, is secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken en geldt als een uitmuntend ambtenaar. Koning der wapenen zijn generaal b.d. Peter van Uhm en André Kuipers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden