null Beeld

GoedemorgenStandbeeld

Zelfs een heilige paus kan niet tippen aan Maria

Toen paus Johannes Paulus II in 1985 Den Bosch bezocht, was de ontvangst bepaald niet hartelijk. Geen dikke rijen mensen zoals hij bij andere buitenlandse bezoeken gewend was.

Vijfendertig jaar later keert de in 2005 overleden Poolse paus terug in de hoofdstad van Noord-Brabant: als standbeeld in de Sint-Janskathedraal. Het is een geschenk van een anonieme weldoener. “Hij vond dat de stad iets goed te maken had”, zegt pastoor Vincent Blom van de Sint-Jan. Het standbeeld is gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Jean en Marianne Bremers – zelf gelovige katholieken – en wordt op 9 februari plechtig ingezegend.

Pastoor Blom reisde afgelopen oktober naar Polen om een doekje met een bloeddruppel van deze heilige paus op te halen. Deze reliek werd geplaatst in de voet van het beeld. Van oudsher wordt aan de verering van stukjes bot en bloed van heiligen en martelaren een bijzondere kracht en voorspraak toegekend.

Na de dood van Johannes Paulus II bleken er een aantal ampullen bloed van hem te bestaan. Dat bloed werd verspreid over de wereld, soms druppel voor druppel. In 2011 maakte een ampul met bloed van de uit Polen afkomstige paus een tournee door Mexico om zo een einde te maken aan het drugsgeweld in dat land.

Of dat enigszins is gelukt is zeer de vraag, maar een woordvoerder van de Mexicaanse katholieke kerk noemde de rondgang van het reliek later een ‘totaal succes’.

Pastoor Blom zegt niet meteen op wonderen te rekenen. “Ik hoop dat mensen troost en bemoediging bij het beeld vinden, net als bij dat van de Zoete Lieve Vrouw. Al kan zelfs een heilige paus niet tippen aan Maria.”

Lees ook:

Broeder Adelbert beheert honderden relieken: ‘Kijk, dit is het bovenbeen van paus Alexander I’

Relieken worden steeds populairder. Dat merkt ook broeder Adelbert, die de reliekenschat van de Abdij van Egmond beheert. ‘Relieken maken nederig.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden