Zelfs één glaasje is er voor je gezondheid één te veel

Beeld BELGA

Volgens onderzoekers is het definitief: een wijntje per dag beschermt niet tegen hart- vaatziekten. Niks drinken is het beste.

Lekker dan, uitgerekend één dag voor het weekend levert de allergrootste studie in de historie van alcoholonderzoek een niet mis te verstane conclusie: ook één glas bier of wijn per dag is slecht. Er was na decennialang onderzoek nog maar één mogelijke heilzame werking voor het lichaam, en dat was dat alcohol misschien de kans op hart- en vaatziekten wat verkleint. Maar zelfs dat blijkt niet houdbaar. Vanaf de eerste druppel komen hartaanval en aderverkalking dichterbij.

Het is niet zomaar de zoveelste studie die dat nu uitwijst, zoals er elke dag wel één op internet lijkt te verschijnen. In medisch vakblad The Lancet analyseerde een internationaal team van medici en statistici liefst pakweg 600.000 alcoholgebruikers uit negentien landen. Sommige daarvan zijn tot wel dertig jaar gevolgd. “We wilden het definitieve antwoord geven op de vraag of een glaasje ook maar érgens goed voor is”, zegt co-auteur en voedingswetenschapper Trudy Voortman van het Erasmus MC. “Nee, dus.”

Volgens haar verschilt dit ‘definitieve antwoord’ naast de extreem grote dataset vooral van voorgaande studies door de analyse van al die alcoholgebruikers. Die is grondiger geweest in het wegfilteren van factoren die de uitkomst beïnvloeden – denk aan leeftijd, geslacht en of de onderzochte alcoholdrinkers er ook bij rookten.

Geheelonthouders

Daarnaast, en dat is misschien het belangrijkst: bij die 600.000 zaten geen geheelonthouders. Dat klinkt als een gemiste kans om alcoholdrinkers te vergelijken met mensen die nooit een flesje opentrekken, maar ze zijn bewust uit de studie gehaald, zegt Voortman. “Met mensen die totaal geen alcohol drinken is vaak iets bijzonders aan de hand. Ze leven bijvoorbeeld gezonder vanwege een ziekte die in de familie heerst. Of omdat ze vroeger verslaafd waren aan alcohol.” Die ‘atypische’ mensen zaten vaak wel in eerder onderzoek. “Terwijl geheelonthouders gemiddeld éérder overlijden dan de gemiddelde alcoholdrinker. Maar dat komt niet doordat alcohol nou zo’n beschermende werking heeft.”

De studie levert een paar harde cijfers. Wie op zijn veertigste tussen de tien en twintig glazen wijn of bier per week drinkt, mag een half jaar van zijn leven afschrijven. Bij meer dan 35 glazen per week gaat het om een vier tot vijf jaar lagere levensverwachting. Voortman: “En wat die cijfers nog niet eens zeggen is de gezondheid waarop je oud wordt. Alcohol geeft minder jaren in goede gezondheid, en niemand wil oud worden met een lang ziektebeeld voorafgaand aan overlijden.”

Na een lange werkdag

De alcoholrichtlijnen in Nederland behoren tot de strengste ter wereld. De Gezondheidsraad zegt: drink niet, of anders niet meer dan een glas per dag. “Van mij mag die toevoeging ook wel weg”, zegt Voortman. “Ik zeg absoluut niet dat niemand meer mag drinken. Je moet alleen niet denken dat het goed is voor je gezondheid.”

Maar gaat een glaasje na een lange werkdag dan geen stress tegen, wat wél weer gezond zou kunnen zijn? “Alcohol werkt slechts bij sommigen stressverlagend, en dat geldt alleen voor de stress van het moment", zegt hoogleraar Liesbeth van Rossum, eveneens van het Erasmus MC. “Chronische stress verhelpt het niet. Langdurig fors alcoholgebruik verhoogt de afgifte van stresshormonen zelfs, en brengt ook via die route je levensverwachting omlaag.” 

Wetenschapper Elroy Boers weet hoe je jongeren minder laat drinken.

Kun je eigenlijk met tussentijdse pauzes toch naar huis rijden met wat alcohol op? Je drinkt al snel meer dan je denkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden