Zelfs door notoir lastige kenners steevast toegejuicht

Gisteren, drie dagen na de zoals altijd stormachtige opening van het nieuwe seizoen, werd het dan eindelijk officieel: Riccardo Chailly (60) wordt per 1 januari 2015 de nieuwe muzikale leider van het Teatro alla Scala di Milano. Sinds oktober gonsde het al van de geruchten, maar iedereen hield de kaken stijf op elkaar. Tot gisteren. Giuliano Pisapia, burgemeester van Milaan, reageerde volgens de website van de krant Corriere della Sera met: "Wat een fantastisch bericht!"

Met Chailly krijgt de Scala - een van de belangrijkste operahuizen ter wereld - een geboren en getogen Milanees als chef, een dirigent die als het ware muzikaal opgroeide rond en in de Scala. Chailly's vader Luciano was er van 1968 tot 1971 artistiek leider, en in 1972 werd hij assistent van Claudio Abbado, de toenmalige chef van de Scala. Als student en assistent bracht de jonge Chailly heel wat uren luisterend en kijkend in het theater door.

Hoewel Chailly van 1986 tot 1993 de opera van Bologna leidde, en later een blauwe maandag die van Leipzig, bekwaamde hij zich in vaste posities vooral bij Europese symfonieorkesten. Zestien jaar lang, van 1988 tot 2004, was hij chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Sinds 2005 vervult hij die functie bij het Gewandhausorchester in Leipzig.

Steeds sporadischer liet de Italiaanse maestro zich de laatste tien jaar als gast uitnodigen voor operaproducties - in Amsterdam, Milaan, Zürich, Valencia en Salzburg - en hij gaf in interviews vaak te kennen dat opera eigenlijk altijd te veel gedoe gaf. Nu wordt Chailly dus chef van een van de meest illustere, maar ook moeilijkste opera-instituten ter wereld. Schandalen en stakingen liggen er altijd op de loer, en in het Italië van nu is het met de staatssubsidie niet best gesteld. Chailly volgt in Milaan Daniel Barenboim op en zal nauw moeten samenwerken met de Oostenrijker Alexander Pereira, die de Salzburger Festspiele voortijdig verlaat om in 2014 intendant van de Scala te kunnen worden.

Als dirigent van opera's geniet Chailly grote faam. Vooral met de werken van zijn landgenoten Rossini, Verdi en Puccini maakte hij in theaters en op cd grote indruk. In de moeilijke Scala werd hij als gastdirigent tot nog toe steevast toegejuicht, ook door de notoir lastige 'kenners' boven in de engelenbak.

De banden met Milaan - waar hij woont - werden amper drie weken geleden al steviger aangehaald toen Chailly na acht jaar afwezigheid terugkeerde bij het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, het orkest dat hij mee hielp oprichten en waar hij van 1999 tot 2005 chef was. Hij dirigeerde er de Achtste van Mahler en triomfeerde ermee. Maar voor een Italiaanse maestro is chef worden van de Scala pas echt prestigieus - het hoogst haalbare bovendien.

in het nieuws omdat...
...de voormalige chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest gisteren benoemd werd tot muzikaal leider van het Teatro alla Scala di Milano.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden