Zelfs de zorgverzekeraar kan alle regels niet uit elkaar houden

PURMEREND - Sinds december is hij verwikkeld in een voortdurende briefwisseling met zeven verschillende instanties. G. Noldes (63) komt wettelijk in aanmerking voor een eigen bijdrage van honderd gulden, maar krijgt van zijn zorgverzekeraar een rekening van tweehonderd gulden. Ondanks acties van een belangengroep en het televisieprogramma Kassa. Noldes: “Ik regel alles met opzet schriftelijk, want alle instanties ontkennen wat ze eerder hebben gezegd. Maar zelfs zwart-op-wit blijkt niet genoeg.”

Vorig jaar december kreeg Noldes zijn nieuwe bewijs van inschrijving van het ziekenfonds, waarop stond dat hij met ingang van 1 januari een eigen bijdrage moest betalen van tweehonderd gulden. Noldes valt echter onder de BIA-wet, voluit de 'Tijdelijke wet beperking inkomensgevolgen arbeidsongeschiktheidscriteria'. Deze zogenaamde toeslagenwet vult het inkomen van de oud-binnenschipper, die vier jaar geleden voor een deel is afgekeurd, aan tot het minimumloon. “En mensen die een toeslag krijgen, betalen honderd gulden,” zegt Noldes, terwijl hij het betreffende rijtje in de folder aanwijst. In een brochure van de Ziekenfondsraad, die hij voor de zekerheid haalde, staat de categorie ook.

Niet op de hoogte

Niet bekend

“De een na de ander vroeg waar ik dat lijstje vandaan had, en of ze het ook mochten hebben.” Uiteindelijk moest hij zonder resultaat of toezegging weer naar huis.

Noldes nam contact op met de AAW/WAO-belangengroep in Nijmegen. Via hen werd hij gevraagd zijn verhaal te doen in het televisieprogramma Kassa. Weer ging hij met zijn stapel gevoerde correspondentie, de tekst van de BIA-wet en de twee brochures op pad. Zonder resultaat. “Mijn zorgverzekeraar blijft maar volhouden dat mijn AAW-uitkering, een WAO voor zelfstandigen, niet in de honderd gulden-categorie valt. Maar mijn BIA-toeslag wel, dat staat nota bene zwart op wit.”

Ombudsman

Noldes' laatste strohalm is de Stichting Ombudsman. Deze week heeft de stichting zich in zijn 'geval' verdiept. Volgende week nemen zij contact op met de verzekeraar, het GAK, de belangengroep en de bedrijfsvereniging waarbij Noldes is aangesloten. Noldes: “Hopelijk is dit spelletje nu snel uitgespeeld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden