Zelfs de winnaar is een verliezer bij Republikeinen

Mitt Romney wint nipt op Super Tuesday Strijd om nominatie is nog lang niet te einde

ANALYSE | BAS DEN HOND

Drie van de vier Republikeinse gegadigden voor het presidentschap riepen zichzelf dinsdagavond tot winnaar uit. Van hen had, na 'Superdinsdag', met voorverkiezingen in tien staten, eigenlijk alleen Mitt Romney recht van spreken. Maar als hij zo blijft winnen als hij die dag deed, maakt hij in november maar weinig kans om Barack Obama van een tweede termijn af te houden.

In aantal gewonnen staten en in afgevaardigden naar de partijconventie zette de ex-gouverneur van Massachusetts zijn belangrijkste concurrenten op achterstand. De gevaarlijkste van hen is de conservatieve katholiek Rick Santorum, alleen theoretisch zou ook de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden met de grote ideeën, Newt Gingrich, hem nog kunnen bedreigen.

Santorum won onder andere in Tennessee en Oklahoma, staten waar conservatief-christelijke Republikeinen de boventoon voeren. Die zijn even gevoelig voor zijn gefulmineer tegen de uitwassen van de moderne tijd als voor zijn kritiek op het 'socialistische' beleid van president Barack Obama. Gingrich won alleen in Georgia, de staat die hij lang in het Congres vertegenwoordigde. Hij noemde zichzelf dinsdagavond de spreekwoordelijke schildpad en zei de hazen nog wel te kunnen verslaan.

Daar kon Romney vijf staten tegenover stellen. In sommige daarvan was zijn winst niet meer dan verwacht; thuisstaat Massachusetts. Zwaar bevochten was Ohio, waar hij maar een procentje meer stemmen kreeg dan Santorum.

Die krappe overwinning gaat hem de komende weken achtervolgen. Die bewijst, zeggen tegenstanders en commentatoren, dat Romney er nog steeds niet in slaagt een brede doorsnee van de Republikeinen achter zich te krijgen. De conservatief-christelijken in de zuidelijke staten willen duidelijk iemand anders, misschien omdat ze zijn bekering tot tegenstander van abortus niet geloven, misschien omdat ze een mormoon geen christen vinden.

Onder de laagopgeleide blanke arbeiders in het midden-westen, die vooral op de economie letten, weet Romney iets meer, maar blijkens de uitslag in Ohio en eerder in Michigan geen overdonderend vertrouwen te wekken.

Eigenlijk, bedacht Alec McGillis van het weekblad The New Republic, wint Romney tot nu toe alleen in de staten die vier jaar geleden voor Barack Obama kozen, en doet hij het minder goed waar de Republikein John McCain destijds won. Dat wil niet zeggen dat hij niet van Obama zou kunnen winnen, betoogt hij, maar wel dat Romney in electorale aantrekkingskracht het spiegelbeeld is van wat de Republikeinse partij kennelijk wil.

Dat belooft weinig goeds voor november, wanneer Romney de enthousiaste steun niet kan missen van de partijgangers die nu aan de voorverkiezingen meedoen. Maar aan november mag Romney nog niet eens denken. Er komen weer nieuwe voorverkiezingen aan.

Volgende week zijn die in een aantal staten waar Santorum goede kans maakt, zoals de zuidelijke staten Alabama en Mississippi. De media, die Romney nauwelijks prezen voor zijn overwinning in Ohio, zullen een verlies daar breed uitmeten.

Zo lang Rick Santorum, Newt Gingrich en zelfs de libertair Ron Paul, die nog nergens gewonnen heeft, het bijltje er niet bij neergooien, en dat lijken ze nog lang niet van plan, is Romney gedwongen tot een slijtageslag die wel tot in mei kan duren. Dat gaat hem veel kosten, in energie, in geld en in respect bij de kiezers. En als hij de nominatie dan eindelijk gewonnen heeft, moet het echte werk nog beginnen, tegen een frisse tegenstander met een overvolle campagnekas. De winnaar van 'Superdinsdag' heet Obama.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden