'Zelfs de koningin luisteren ze af'

AMSTERDAM - Zowat elke Brit van enige importantie is of wordt afgeluisterd door de binnenlandse veiligheidsdienst MI5, tot en met koningin Elizabeth aan toe, schrijft de Britse pulppers.

WILS REBERGEN

Na The Sun, die woensdag de primeur bracht van een afgeluisterde ruzie tussen Charles en Diana, deed gisteren de grootste concurrent op de markt voor boulevardbladen Daily Mirror een boekje open over koninklijke prive-praat die vastgelegd zou zijn door de Britse geheime dienst. Het gaat om het werkje 'Diana versus Charles' (dat 'toevallig' vandaag verschijnt) van 'de man die de koninklijken echt kent', Mirror-journalist James Whitaker.

Volgens hem legt MI5 zijn oor te luister bij tal van publieke figuren. In het geval van de koninklijke familie zou dat routinematig gebeuren om veiligheidsredenen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van ontvoering of een terroristische aanslag.

"Is er nu werkelijk nog iemand die gelooft dat de geheime dienst niet betrokken is bij het afluisteren?" vraagt de Mirror de lezer. Banden met honderden uren uit de lucht geplukte koninklijke conversatie zouden opgeslagen liggen in de burelen van MI5, plus de stemmen van onder meer mijnwerkersleider Arthur Scargill en de vroegere Mirror-uitgever Robert Maxwell. Mirror en Sun brachten gisteren - elk exclusief voor de wereld - de tekst van weer een 'MI5'-tape: een gesprek van prinses Diana met 'een hartsvriendin', dat twee jaar geleden zou zijn opgenomen.

Prinses acteerde

De 'prinses van Wales' ontboezemt dat zij in de tien jaar van haar huwelijk met Charles altijd maar gedaan heeft alsof. Pratend over acteren en mogelijkheden in de speelfilmbusiness zegt de opgenomen vrouwenstem: "Ik heb tien jaar lang de grootste rol uit mijn carriere gespeeld, dat geeft me toch wel een streepje voor." Als de ander informeert hoe het gaat met haar huwelijk, zegt 'Diana': "Slecht . . . Ik ga weg, en de jongens (haar kinderen Wills en Harry) ook. Het is een onmogelijke situatie. Iedereen denkt alles van ons te weten, maar niemand . . . " Eind vorig jaar scheidden Charles en Diana van tafel en bed.

De jongste onthullingen over MI5 brachten heel Groot-Brittannie in rep en roer. Al eerder, bij het openbaar maken van de 'Liefdesband' met een gesprek dat wordt toegeschreven aan Charles en zijn (gehuwde) vriendin Camilla Parker Bowles en van de 'Squidgy'tape met de stemmen van 'Diana' en een 'aanbidder', werd in de richting van de geheime dienst gewezen als bron van de afgeluisterde (telefoon)gesprekken.

Premier John Major zag zich genoodzaakt te reageren. Hij ontkende, in navolging van minister van binnenlandse zaken Kenneth Clarke, elke betrokkenheid van MI5 en verwierp de suggestie van een onderzoek die door de oppositie van Labour werd gedaan. Maar in het Lagerhuis wacht de premier een spervuur van vragen en de roep om meer toezicht op de geheime diensten. Na de nieuwste rel lijkt ook in kringen van Majors Conservatieven de onzekerheid over de rol van MI5 te knagen. Zo zegt Dame Jill Knight in de Mirror: "Dit is veel te serieus om zomaar weggewimpeld te worden."

Buckingham Palace probeerde gisteren de bodem onder de publikatie van de opgenomen ruzie tussen Charles en Diana over de voogdij over hun kinderen uit te slaan. Volgens de paleispersdienst was het prinselijk paar helemaal niet op het koninklijk buiten Highgrove op de dag dat het daar zou zijn afgeluisterd.

De Britten willen ondertussen niets missen van de smakelijke kost en grissen de pulpbladen met weer nieuwe smeuiige details uit de kiosken (wat natuurlijk de bedoeling is van de uitgevers). Voor wie niet kan wachten tot de krant er ligt, is er de 'Geheimenlijn' van de Mirror, waarop de paleiscorrespondent (tegen betaling) de laatste roddels doorbelt.

'Slippertje'

Dat er toch wel wat wetenswaardigs wordt gemeld, 'bewijst' The Sun met een foto van 'koninklijk liefje' Camilla Parker, die wegduikt met een exemplaar van de krant van woensdag onder haar arm. Daarin viel te lezen dat Charles twee dagen voor zijn huwelijk met Diana de nacht nog met haar doorbracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden