Zelfs de bedlampjes worden anders in Stayokay.

Het corvee is al veel langer afgeschaft, de naam ’jeugdherberg’ op de gevel werd in 2003 vervangen. En de ’vader’ en ’moeder’ die de hostels bestierden, kent de moderne bezoeker alleen nog maar uit oude verhalen. ’Stayokay’ is het tegenwoordig, jeugdherberg nieuwe stijl.

Maar de metamorfose naar een ’goed verblijf’ is nog lang niet voltooid. Het hostel, waarvan er nu dertig in Nederland zijn, wordt ’anders en groter’. Het krijgt een herkenbaar en eigentijds ’gezicht’ en dat betekent dat er een geheel nieuw concept is ontwikkeld voor het interieur van alle hostels die bij de keten zijn aangesloten.

Gisteren werd daar al iets van zichtbaar in de nieuwe Stayokay die op Texel werd geopend. Geen verslonsd gebouw waar de tand des tijds, het veelvuldig gebruik en de krappe portemonnee aan hebben geknaagd, geen ruimte waar een blind paard geen schade meer kan aanrichten. Maar een onderkomen met een Scandinavische uitstraling waar de architect echt zijn best op heeft gedaan en waar ook het interieur met smaak is gekozen. Een hostel met 240 bedden, centraal gelegen op het eiland en ideaal voor bezoekers die van fietsen en wandelen houden.

Het is niet de enige locatie waarmee Stayokay voor de dag komt. In Maastricht wordt een karakteristiek gebouw aan de oevers van de Maas onder handen genomen dat in april 2007 zijn deuren opent. Twee maanden later krijgt Sneek een splinternieuw hostel aan het water, in juli volgt de opening van Stayokay Amsterdam-Zeeburg en in het centrum van Rotterdam gaat een nieuw hostel open in de beroemde kubuswoningen die in 1984 werden gebouwd door architect Piet Blom.

Stayokay Zeeburg is de derde vestiging van de keten in Amsterdam. Het hostel komt in het oosten van de stad, in een voormalige ’ambachtsschool’ – later roc. Het fraaie, indrukwekkende gebouw in de Indische Buurt is honderd jaar oud en staat er nu gestript en onttakeld bij, een wandeling door de catacomben is niet zonder enig risico. Maar in juli, zo belooft de aannemer, is het getransformeerd in een modern hostel met 96 kamers en 480 bedden. Stapelbedden jawel, nog steeds – maar de speciaal ontworpen constructie kan in een of twee minuten worden omgebouwd tot tweepersoons lage bedden.

Dit zogenoemde Stayokay-flexbed past in de veranderde aanpak binnen de keten, die sinds de oprichting van de Nederlandse Jeugdherberg centrale in 1929 een traditie heeft opgebouwd van een goedkope, vooral op jongeren gerichte verblijfsaccommodatie.

Maar de markt is gewijzigd. Vijftig procent van de bezoekers van een Stayokay bestaat nog steeds uit een alleenreizende backpacker, de andere helft komt per groep. De verhouding tussen binnenlandse en buitenlandse toeristen is op dit moment fifty-fifty. En opvallend veel families melden zich aan de deur van een Stayokay. Die eisen geen bovenmatige luxe, maar wel een goed bed – en zo mogelijk een betaalbare hap eten. Die verlangen geen toeters en bellen, maar vooral een ongedwongen sfeer. En die hopen vooral op een ontmoeting met mensen uit binnen- en buitenland – een kenmerk dat al tachtig jaar tot de vaste ingrediënten van een jeugdherberg/Stayokay behoort .

„Je komt voor de privacy en voor de rust, maar ook om andere mensen te ontmoeten en dingen te ondernemen. Dus om iets actiefs te doen”, zegt directeur Karina Schilte van Stayokay.

Stayokay is in beweging, aldus Schilte. „Stayokay raakt ook steeds bekender bij de Nederlandse vakantieganger. Het is heel normaal om als gezin een stedentrip te maken en dan voor de overnachting bij een Stayokay aan te kloppen. Het is betaalbaar (logies en ontbijt vanaf euro17,50, vol pension vanaf euro30,25 per persoon) en er gebeurt van alles. Bovendien liggen de dertig hostels heel verspreid over het land en zijn het vaak heel bijzondere gebouwen: een kasteel in Domburg vlak bij de zee, een kasteel in Heemskerk, een hostel aan het Vondelpark in Amsterdam, een Noors jachthuis in Gorssel dat ooit geschonken is aan koning Willem III. Het zijn vaak unieke locaties.”

Ook groepen hebben de weg naar de Stayokay gevonden, van roc’s tot Unilever, van BNN tot Nike, van Greenpeace tot de JOVD en van het Nationaal Jeugdorkest tot Artsen zonder Grenzen hebben er gebruik van gemaakt – voor een conferentie, een vergadering of een overnachting.

Het gebouw aan het Timorplein in Amsterdam wordt straks gedeeltelijk gebruikt door bioscoopbedrijf Kriterion, die twee filmzalen gaat openen. Verder komt er een theater in en wordt een deel van de ruimte aan kantoren verhuurd. Ook wordt er een restaurant in geopend dat door dezelfde keuken wordt bediend als de eetzaal van het Stayokay.

Vormgever Edward van Vliet, nationaal en internationaal gelauwerd, heeft een nieuw interieurontwerp gemaakt dat in alle hostels wordt ontwikkeld. Dat betekent frisse kleuren, eigen ontwerp voor vloerbedekking (marmoleum in de kamers, tapijt in de gangen), beddengoed, gordijnen en bedlampjes waar je ook je bril op kunt leggen. De wanden zien er fleurig uit, maar zijn tegelijk hufterproof. Bovendien worden alle kamers (teruggebracht tot maximaal acht bedden, maar ook veelvuldig tweepersoons) voorzien van douche en toilet. Dus geen lange rijen wachtenden meer op de gang. Zelfs voor de lobby heeft Van Vliet een nieuwe stijl ontwikkeld: een mozaïek tegelvloer in zes kleuren, strak houten meubelen en ronde verlichtingsarmaturen moeten zorgen voor een ’warm welkom’ voor iedereen: „Je moet je meteen thuis voelen in een ongedwongen sfeer. De Stayokay moet een herberggevoel geven.”

Het is niet té mooi, vindt manager Chris Hommes. „Deze aankleding past bij ons. Onze gasten stellen het op prijs dat het er verzorgd en onderhouden uitziet. En verder moeten ze het zelf doen: zelf hun contacten leggen. Wij zorgen dat het hier vertrouwd en veilig is, voor de rest moeten ze erop uit. In zeven minuten ben je met de tram in het centrum.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden