Zelfs Cruijff kan Nuñez niet van troon stoten

BARCELONA - Louis van Gaal heeft beloofd dat hij alleen nog maar stropdassen met witte olifanten zal dragen. “Die brengen geluk”, grapte hij zaterdagavond na afloop van de overwinning met 3-0 op het immer in wit spelende Real Madrid. Uiteraard verwees Van Gaal ook naar de wijze waarop de motie van wantrouwen - ingediend door het Platform van de Blauwe Olifant - tegen Barca-voorzitter Josep Lluis Nuñez schipbreuk had geleden. Een relativerende Van Gaal: “Nuñez won met zestig procent, wij met iets meer”.

Voor Nuñez was het zaterdag de dag van zijn leven. Zelden straalde zijn gezicht zoveel euforie uit als na het tweede doelpunt van Barça. Minister Abel Matutes van buitenlandse zaken - afkomstig van Ibiza waar ook Catalaans wordt gesproken - glunderde. Minister Josep Piqué van industrie - een echte Catalaan - juichte. Maar Nuñez keek als een gelukkig kind die wegens goed Catalaans gedrag een legodoos van goud had gekregen.

Dat Nuñez de motie van wantrouwen zou overleven, was ingecalculeerd. De vraag was alleen: met hoeveel stemmen? Uiteindelijk leverde de telling toch nog een verrassing op. Het werd niet de voorspelde zege met tachtig procent van de stemmen, maar 61,5 procent. De opkomst was groter dan tijdens zijn herverkiezing in 1997. Wie toen niet stemde, stemde nu voor de motie van wantrouwen.

Kreeg hij vorig jaar 25 441 stemmen (59,1%) ditmaal waren het er 24 863. Op De Blauwe Olifant werden 14 358 stemmen (35,5%) uitgebracht. Tenslotte stemden 1016 socios blanco en werden 85 uitgebrachte stemmen ongeldig verklaard. Voor de indieners van de motie van wantrouwen was er reden voor tevredenheid. “Nuñez heeft gewonnen maar het resultaat van de stemming betekent een belangrijke vingerwijzing voor het te voeren beleid”, zei een van de woordvoerders van het Platform na afloop, doelend op het feit dat Nuñez niet langer hoeft te suggereren dat alle socios blindelings achter hem staan.

De stemming verliep zonder incidenten. Het enige opvallende was de stem die Johan Cruijff (socio nr. 98 078) uitbracht. De ex-oefenmeester van FC Barcelona, die er geen geheim van had gemaakt de motie van wantrouwen in hart en nieren te steunen, kwam zaterdag even na het middaguur aan uit Amsterdam, liet zich naar het stemlokaal rijden, stemde, sprak enkele woorden in een woud van microfoons, schudde handen, liet zich terugrijden naar vliegveld El Prat en vertrok om 13.00 uur weer naar Amsterdam. Het publiek dat op hem had gewacht, was verrukt. “Jij bent onze god”, werd er geroepen. Maar er waren er ook die het minder hoog hadden met Cruijff en hem uitmaakten voor 'centendief' en 'verrader'.

Na de stemming kwam de wedstrijd die moest beslissen over verder leven en leed in de 'inner circles' van Catalonië. Hoewel Nuñez al zeker was van zijn persoonlijke zege, wees niets er in de eerste helft op dat FC Barcelona de socios uitzicht zou geven op de landstitel. In de eerste 45 minuten werd een zinderende partij op de grasmat van Nou Camp gelegd waarin beide ploegen de aanval zochten. Paal, lat, schitterende reddingen van Hesp en Illgner en domme pech stonden aan weerszijden doelpunten in de weg. Wel werd duidelijk dat de elf van Don Louis domineerden in balbezit en zich meer profileerden als collectief dan de 'troupe' van Heynckes waarin Raul en Mijatovitsj uitblonken door niet uit te blinken.

Dat het tot de nok gevulde Nou Camp-stadion - 110 000 bezoekers onder wie Ronald Koeman en Guus Hiddink - pas tot het beruchte laatste kwartier moest wachten, was te danken aan Fernando Hierro. De Real-verdediger liep tegen zijn tweede gele kaart op en moest het veld verlaten. “De scheidsrechter kreeg wat hij zocht. Hij was de beste van Barcelona”, was het zure commentaar van Real-voorzitter Lorenzo Sanz na afloop.

Maar twee keer geel blijft rood, reden waarom Real Madrid het zonder zijn beste verdediger moest doen op een moment dat Barcelona - met uitblinkers Rivaldo en Luis Enrique - steeds beter begon te draaien. Het was uiteindelijk alleen nog maar een kwestie van tijd om Real op de knieën te krijgen. Eerst scoorde Anderson (70ste minuut), vervolgens Figo (81) en uiteindelijk maakte Giovanni vijf minuten later het trio rond. Nuñez blij, Barcelona uitzinnig en Real Madrid terug als een geslagen hond.

Helemaal verloren voelen de Madrileners zich nog niet, ook al staan ze nu vijf punten achter op Barcelona dat bovendien een wedstrijd minder heeft gespeeld. “We hebben al eens eerder zeven punten ingehaald”, probeerde Jupp Heynckes in een poging het moraal wat op te vijzelen. Maar in Barcelona wordt dat optimisme niet gedeeld. Het Catalaanse dagblad La Vanguardia (een krant die doorgaans niet vooraan staat als het gaat bij het uitdelen van nationalistische gevoelens) schreef gisteren dat Pujol (de premier van de Catalaanse regering) er verstandig aan doet vast ruimte te zoeken in zijn agenda als Nuñez hem over enkele maanden de vijftiende titel uit de nu bijna 100-jarige geschiedenis van Barça wil aanbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden