Zelfs cabaretier is onder Sisi niet veilig

Populaire Egyptische komiek stopt show

CAIRO - De Egyptische revolutie laat op vele fronten een wrange nasmaak na. Drie jaar na de volksopstand tegen Moebarak bevindt het land zich op een dieptepunt. Het Egypte waar zondag de nieuwe president al-Sisi is beëdigd, is een land waar vrijheden verder worden ingeperkt. Een land waar niet alleen de leiders van de Moslimbroederschap achter tralies zitten, maar waar kritiek wordt gesmoord.

Zo durft de Egyptische tv-komiek Bassem Joesef - populair bij de hele Egyptische bevolking - niet langer door te gaan met zijn tv-show 'Elbarnemag'. Joesef durfde tot voor kort op televisie allerlei taboe-onderwerpen aan te snijden en politici kritisch aan te pakken. Hij legde jaren geleden al president Moebarak op de pijnbank, daarna volgden diens opvolgers Morsi en Sisi. Maar Joesef heeft het einde van zijn tv-show aangekondigd. "Het huidige klimaat in Egypte laat het mij niet meer toe mijn werk te doen. Het is niet langer veilig voor mij, én voor mijn gezin."

Het afgelopen jaar, nadat Morsi werd afgezet door generaal Sisi, zijn de Egyptische media gedomineerd door militaire propaganda. Sisi wordt naar voren geschoven als redder van het volk. Wie daar niet mee instemde, werd beschuldigd van laster. Het tv-programma van de kritische Bassem Joesef werd al eens vijf maanden gestaakt, omdat hij te veel lastige vragen stelde. Tv-zender CBC kreeg kritiek omdat Joesef grapte over de sympathisanten van legerleider Sisi.

Het veelbekeken programma 'Elbarnamag' werd kort na de revolutie een bewijs van een vrijer Egypte. Joesef maakte grapjes over politici. Tijdens een bezoek aan Duitsland had president Morsi in zijn gebroken Engels verteld over het gevaar van dronken rijden. Morsi's uitspraak 'benzine en alcohol, niet mengen' werd door de tv-komiek geparodieerd met 'religie en politiek, niet mengen.'

De show wordt nu veelzeggend de das omgedaan door de nieuwe overheid die niet aanvaardt dat de nieuwe president Sisi wordt beledigd. Joesef had nog op zoek kunnen gaan naar een andere zender, maar dat doet hij niet meer. "Het programma stopzetten is een duidelijker statement, en ligt veel dichter bij waar ik voor sta dan het halsstarrig zoeken naar een zender in het buitenland."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden