Zelfs Brel zat ver op zee

Hebben de Belgen net zo veel met de zee als wij hier achter de Hollandse duinen? Nee natuurlijk, zou je zeggen. Wie komende wintermaanden naar Oostende gaat zal op z'n neus kijken, want daar wordt morgen een enorme kunstmanifestatie geopend over de zee als inspiratiebron.

Een kunstenfeest met een parcours van moderne schilderwerken, beelden en muziek waar wij hier alleen maar van kunnen dromen. Alles geïnspireerd op die oneindig rollende golven. Want, zeggen de organisatoren,"de zee is concreet maar tegelijkertijd raadselachtig". En: "In haar oneindige schoonheid kan ze rustgevend zijn, maar in haar onvoorspelbaarheid wordt ze dan weer bedreigend." De zee geeft en de zee neemt, zeggen wij nuchtere Hollanders.

Laat u niet weerhouden door de gezwollen kunstentaal uit Oostende aan de vooravond van hun grote tentoonstelling 'De Zee - salut d'honneur Jan Hoet'. Het wordt gewoon heel mooi. Met misschien een gebakken slibtongetje aan het eind van de dag.

Het evenement is nog op poten gezet door curator Jan Hoet. De Vlaamse kunstpaus die zoveel 'moeilijke' hedendaagse kunst bij de mensen wist te brengen, overleed in februari. Anderen maakten zijn voorbereidingen af. De zeetentoonstelling is een eerbetoon aan Jan Hoet.

En nu kunnen ook wij Hollanders de komende maanden de tocht maken langs de hotspots van Oostende. Daar hangen tientallen grote internationale kunstenaars die in hun werk weleens iets met de zee deden. Van Joseph Beuys tot Roy Lichtenstein, van Panamarenko tot William Blake.

Hebben de Belgen dan echt meer met het zoute water dan wij? Wat speelden ze ooit echt klaar op maritiem gebied? Hun koopvaardijvloot stond in de schaduw van de onze.

Maar zij hebben baron Adrien de Gerlache de Gomery uit Hasselt. Ontdekkingsreiziger De Gerlache was de kapitein van de Belgica. Dat schip overwinterde als allereerste in 1898 in het pakijs van Antarctica. Onder de officieren van De Gerlache was Roald Amundsen, de Noor die later beroemd zou worden omdat hij als eerste de zuidpool bereikte. Amundsen was een onderstuurman van De Gerlache. Zonder gage. Dan moet die Belg destijds een hele grote zijn geweest. Er is een zeestraat bij Antarctica naar De Gerlache genoemd.

Zelfs landrot Jacques Brel heeft duizenden zeemijlen op zijn naam. Met zijn pas gekochte jacht Askoy II begon de chansonnier in 1974 welgemoed aan een ongewisse wereldreis, familieleden en de kat Pastis mee aan boord. Brel werd ziek en hij moest zijn tweemaster jammerlijk achterlaten op de Markiezen-eilanden, Polynesië. Dan is hij toch een eind weg geraakt.

Eén van de volgende eigenaren van de Askoy liet het jacht vastlopen op een strand van Nieuw-Zeeland.

Belgische liefhebbers groeven zeven jaar geleden de zwaar gehavende, loodzware 'boot van Brel' op uit het zand. Ze lieten het roestige wrak naar huis transporteren en nu ligt de Askoy II ter liefdevolle restauratie in Rupelmonde. Die Belgen hebben echt wat met de zee.

(Wim Boevink heeft deze week vakantie)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden