Zelfs bij Vos verliep de garantie

Gesloopte alleskunner weet niet wanneer ze weer wedstrijden kan koersen

Of Marianne Vos niet wil zitten, vraag iemand na interview nummer vijf lichtelijk bezorgd. "Ik heb al genoeg gezeten vorig jaar", reageert de 28-jarige renster snedig.

Vos maakte gisteren na een verplichte absentie van bijna een jaar haar rentree. Op het presentatiepodium, daarmee is voorlopig alles gezegd. "Vraag me niet wanneer ik weer wedstijden ga rijden. Ik kan het je niet zeggen."

Het is de vraag op ieders lippen en dat begrijpt de beste renster van haar generatie heel goed. Vos reed altijd en overal, in weer en wind, op de baan en in de modder. Zij stond synoniem voor garantie, net als dat Zweedse automerk met dezelfde voorletter als haar achternaam dat nooit kuren en mankementen vertoont.

Maar dergelijke zekerheden gaan in de sport niet op, merkte Vos twee jaar geleden aan haar eigen motor. Ze reed haar lichaam in de prak en haar hoofd erbij. De diagnose? Overbelasting en overmoed waartegen zelfs een garantiewagen als Vos niet bestand bleek.

Vos traint ondertussen weer. Met plezier, erkent ze. En vooral belangrijker: met een uitgerust en hersteld lichaam. Ze sluit zich straks aan bij het trainingskamp van de ploeg in het Spaanse Calpe. "Een seizoen lang aan de kant staan was niet leuk", keek ze gisteren tijdens de ploegenpresentatie op Sportcentrum Papendal terug op een jaar waarin zij met haar hoofd hard tegen de realiteit op botste. "Fietsen, topsport, bleek ineens niet zo vanzelfsprekend als ik wel eens heb gedacht."

Ze neemt deze middag uitgebreid de tijd voor de vragen over haar gesteldheid, de Spelen in Rio, haar toekomst en die van haar ploeg Rabo Liv. Nergens lees je aan haar houding of mimiek af dat ze de vragen deze middag al eens voorbij heeft horen komen. "Zolang ik niets te zoeken heb in de koers, rijd ik geen wedstrijden. Ik ga niets forceren. Dan ben ik namelijk verder van huis."

Of het nu het voorjaar is, zomer of later, 'wedstrijdfit', aldus Vos, is de insteek. Niet eerder wil de alleskunner aan de start verschijnen. Wat dat precies is, blijft onduidelijk.

"Ik zou het je ook niet kunnen zeggen", tast ploegleider Koos Moerenhout in het duister. "Marianne heeft dermate roofbouw op haar lichaam gepleegd dat je daar geen tijd op kan plakken."

Vos slaakt een diepe zucht: "Wat ik wel kan zeggen is dat ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb. Daarom ben ik voorzichtig met het uitspraken van verwachtingen. Het laatste dat ik kan gebruiken is tegenslag."

Aan de horizon doemen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heel snel op. Daar hoef je Vos niet van te vergewissen. De gouden medaille in de wegkoers is de enige hoofdprijs die nog ontbreekt in haar museum aan huis vol trofeeën. "Rio als doel is haalbaar, zeg ik nu." Maar of de vlag er over twee, drie maanden nog zo bijhangt is koffiedik kijken, meent de Brabantse.

De ploegenpresentatie is allang gedaan als Vos zich ontvalt dat ze nog lang niet klaar is met de wielersport. Ze knoopt er minstens nog een olympische cyclus van vier jaar aan vast indien de toekomstige sponsor (zie kader) de voorwaarden schept. Vos heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij een gooi wil doen naar de gouden medaille op het olympische onderdeel mountainbiken.

Dat is voor later. De wereld is niet stil blijven staan, laat Moerenhout zich ontvallen. "Marianne moet niet verwachten dat alles is zoals zij het achterliet. De ploeg is geëvolueerd. We hebben met Pauline Ferrand-Prévot en Anna van der Breggen inmiddels twee kanjers in huis."

Moerenhout is overigens blij dat Vos weer aansluit. Maar ook bevreesd voor de leercurve van Vos. "Marianne heeft een enorme drive om te winnen. Dat is tegelijk haar valkuil gebleken. Ik durf niet te zeggen of zij hiervan geleerd heeft. Marianne is iemand die zelden het achterste van haar tong laat zien."

Vos zoekt sponsor tot en met Spelen van Tokio

Marianne Vos is op zoek naar een nieuwe geldschieter. De Rabobank maakte onlangs bekend zich geheel terug te trekken uit de wielersport nadat het eind 2012 vanwege alle dopingschandalen het profwielrennen de rug toekeerde.

Vos en haar ploeggenoten bij Rabo Liv zwaaiden gisteren tijdens de ploegenpresentatie op Papendal alvast de hoofdsponsor uit. "We beloven de sponsor een mooi laatste jaar." Over haar toekomst maakt Vos zich vooralsnog geen zorgen.

"Dit is zeker niet mijn laatste ploegenvoorstelling. Het is zaak nu zo hard mogelijk te fietsen." Liefst houdt Vos de succesvolle ploeg bijeen. Daarmee houdt zij zoals nu het geval is, zijdelings de regie over het team.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden