Zelfs Argentijnse cactus heeft weet van 30 april

Probeer je even te ontsnappen aan alle inhuldigingsgekte, zit je er toch meteen weer middenin. Bovenstaand beeld verscheen 30 april 's avonds in 'El sonido del bandoneón'. De troonswisseling is nu zelfs tot de Argentijnse cactus doorgedrongen: drie 'vingers' in de lucht, samen een 'w' voor Willem-Alexander. Een mooie, weemoedige Avro-documentaire overigens. Maakster Jiska Rickels toont ons de neergang van de bandoneon, het kloppende hart van de tango. Van de oorspronkelijk zestigduizend bandoneons, grotendeels meegevoerd door Duitse immigranten, zijn er nog maar twintigduizend over.

Toeristen en criminelen laten het instrument verdwijnen, en Rickels maakt zichtbaar hoe pijnlijk dat is. Uit lege wijnkartonnen fabriceren arme Argentijnen nu zelf hun bandoneon; musiceren is voor hen bijna een levensvoorwaarde. We zien en horen, nee voelen door de beeldbuis heen de passie van de bandoneonist. Zoals van Daniel Vedia. "Alsof het leven gaat en weer terugkomt", omschrijft hij zijn spel, "als een bom die ontploft". Toen zijn bandoneon werd gestolen, had hij het gevoel alsof zijn arm was geamputeerd. Crisis.

BNN beperkt zijn reislust tot Europa. In '3 op reis' bezoekt Dennis Storm alle 27 landen van de Europese Unie. Het is een compilatie, dus langer dan twaalf minuten zijn we niet in Londen, en daarna jassen we Ierland en Portugal er nog even doorheen. Toch heeft dit programma een zekere rust. Storm geeft meer zinnige informatie dan je van BNN zou verwachten en de begeleidende muziek is dit keer niet van dat zenuwslopende gejengel.

Een ander pre: Storm is spaarzaam met toeristische cliché's. In Londen gaat hij niet naar de overbekende toppers van West End, maar naar Canary Warf, een nieuw financieel centrum in het oosten. Of naar Dukes Hotel, de favoriete bar van James Bond-schrijver Ian Fleming. Waar we leren dat 'shaken not stirred' eigenlijk nergens op slaat. "In die tijd werden Martini-cocktails nooit geschud, alleen geroerd", zegt kelner Alessandro Palazzi. "Fleming bedacht die uitdrukking alleen maar om Bond iets speciaals te geven."

So far so good, maar er is één 'maar'. Waar is de Europese crisis? De Ierse hongersnood uit midden negentiende eeuw behandelt Storm wel, maar de val van de euro niet. Natuurlijk, '3 op reis' is een toeristische compilatie, maar je kan toch niet helemaal om de Eurocrisis heen. De toerist heeft daar immers ook last van. Bovendien, BNN is toch een serieuze publieke omroep? Nou ja, min of meer dan. Zou het voortdurende Euro-zonnetje misschien te danken zijn aan de sponsoring van toeristische organisaties?

Geen crisis bij '3 op reis', wel bij 'Panache'. Deze nieuwe dagelijkse Vara-satire (waar is trouwens 'De wereld leert door' gebleven; geruisloos afgevoerd?) is een crisis op zich. Zo puberaal dat je zelfs gaat terugverlangen naar Henk Elsink. Voorbeeld: Jan Jaap van der Wal hoopt dat de inhuldiging van kroonprinses Amalia, naar schatting rond 2043, vlugger zal verlopen dan die van haar vader. Dat wordt dan geïllustreerd door het handenschud-filmpje van Beatrix, voorafgaand aan haar abdicatie, versneld af te draaien.

Zouteloos, slap en melig. Dan zijn die cactussen in Argentinië heel wat stekeliger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden