Zelfs Amerikanen bemoeien zich met redding van de euro

De ECB Beeld Thinkstock
De ECBBeeld Thinkstock

Een schande. Onverantwoord. Simplistisch. De kritische reacties op de alarmkreet die 170 Duitse economen vorige week slaakten na de eurotop, zwellen verder aan. Gisteren gaven gezaghebbende Amerikaanse economen hun niet erg malse mening. Een dag eerder ondertekenden ruim 100 Duitstalige economen een tegenmanifest.

De 170 Duitse economen waarschuwden afgelopen donderdag in de als conservatief bekendstaande krant Frankfurter Allgemeine voor de stappen richting een bankenunie die de eurolanden op de laatste top hebben gezet. De Duitse belastingbetaler draait op voor schulden van anderen, is hun boodschap in een open brief: bondskanselier Merkel heeft een grote fout gemaakt door in te stemmen met het vormen van een bankenunie.

Een dag later was er al de woedende repliek van zeven Duitse economisch zwaargewichten, onder wie een lid van 'de raad voor economische wijzen' die de regering adviseert. In het meer liberale Handelsblatt beschuldigden zij de 170 collega-wetenschappers van onverantwoorde angstzaaierij: deugdelijke argumenten zijn in de korte open brief niet te vinden. Na het weekend lag er ook nog een tegenmanifest van ruim 100 Duitstalige economen, gepubliceerd op de discussiewebsite VoxEU. De vicieuze cirkel van zwakke banken en hoge overheidsschulden in de muntunie moet doorbroken worden, vinden zij. Alleen dan is de eurocrisis op te lossen.

En nu mengen ook Amerikaanse wetenschappers zich in de verhitte Duitse economenstrijd. "De euro klapt uit elkaar als je de raad van de economen opvolgt", stelde de Amerikaanse Harvard-professor Dani Rodrik gisteren in de Duitse editie van de Financial Times.

Open brief
De gezaghebbende Berkeley-hoogleraar Barry Eichengreen verwijt de 170 'opgewonden retoriek' te bedrijven, gespeend van feiten. "De open brief bevestigt de waan die in Duitsland leeft, dat je de euro kunt behouden en tegelijk elke stap richting een bankenunie kunt vermijden", meent Eichengreen.

De 170 die het heftige debat ontketenden, staan onder aanvoering van Hans-Werner Sinn. Hoewel het gros van de 170 wordt gekenschetst als 'onbekend, behalve binnen hun eigen instituut', gaat dat bepaald niet op voor Sinn. Hij is directeur van het prestigieuze Duitse economie-instituut Ifo en wijst al jaren op het glibberige pad dat de eurolanden volgen om de gemeenschappelijke munt te redden.

Volgens hem eindigt dat in een moeras, waarbij landen als Duitsland hoge rekeningen gaan betalen voor onverantwoord gedrag van anderen. Elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen problemen, houdt Sinn strak vol, of dat nu overheidsschulden of zwakke banken zijn. Elk land moet die dus zelf oplossen, hoeveel pijn dat ook doet. Lukt dat niet, dan wacht alleen nog een vertrek uit de euro.

Sinn vertegenwoordigt de Duitse stroming die gruwelt van ideeën als euro-obligaties en het gezamenlijk dragen van schulden. Ook het opkopen van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) om de rentes van zuidelijke landen te drukken, is in hun ogen een doodzonde. Met de vorming van de muntunie is afgesproken dat landen elkaar niet redden, dus ook niet via de centrale bank. Duitser Jürgen Stark, hoofdeconoom bij ECB, stapte om die reden eind vorig jaar op bij de bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden