Zelfredzame hockeysters willen nog één keer pieken

finale | Coach Annan maakte een kapitale blunder in de halve eindstrijd. Gelukkig voor haar lieten de ervaren hockeysters zich niet van de wijs brengen. Vanavond is de finale.

JAN-CEES BUTTER

Was het de hitte? De spanning? Of gewoon een pijnlijke misrekening? Een opmerkelijk moment was het in ieder geval wel, woensdagavond in de halve finale bij het hockey. Terwijl de Nederlandse speelsters zich klaarmaakten voor de shoot-outs na het gelijke spel tegen Duitsland (1-1), leefde Oranje-bondscoach Alyson Annan in de veronderstelling dat er nog een kwart te spelen was.

Annan pepte haar speelsters op, totdat ze gecorrigeerd werd door haar speelsters. "Het zijn shoot-outs, All", klonk het uit meerdere kelen tegelijk. Annan kon wel door de grond zakken. "Een totale black-out", noemde ze het later.

Een jong, onervaren team zou wellicht zijn ontspoord onder leiding van zo'n warrige coach, maar de Oranje-internationals, regerend olympisch en wereldkampioen, lieten andermaal zien dat het winnaars zijn. Ook in de shoot-outs. Annan keek, een tikje beschaamd, toe hoe keepster Joyce Sombroek met vier reddingen uitgroeide tot held van de dag en ze zag dat Ellen Hoog haar verantwoordelijkheid nam door de laatste shoot-out te benutten. Vanavond (22.00 uur) spelen de hockeysters de finale tegen Groot-Brittannië, dat in de andere halve finale te sterk was voor Nieuw-Zeeland (3-0).

Annan, die na afloop haar excuses maakte richting het elftal, werd meteen vergeven door haar speelsters, al zou het een fatale blunder zijn geweest als Oranje was bezweken onder haar gebrekkige regie. Het zegt iets over de zelfredzaamheid bij de Nederlandse hockeysters, een eigenschap die de mannenploeg bijvoorbeeld al jaren ontbeert. Met Maartje Paumen, Lidewij Welten, Eva de Goede, Naomi van As en Hoog beschikt Annan over speelsters die al veel meegemaakt hebben. In Rio kan dit vijftal vanavond voor de derde keer op rij olympisch goud winnen. Een unieke prestatie.

Maar dan zal het spel wel beter moeten zijn dan in de halve finale tegen Duitsland. Oranje speelde slordig, oogde verre van scherp en maakte veel onnodige fouten tegen de Duitsers. Illustratief waren de strafcorners: normaal gesproken een wapen met een specialist als Paumen, maar dit keer vooral losse flodders omdat de aanvoer onzuiver was. Slechts één keer verliep de uitvoering vlekkeloos. En was het ook direct raak.

Oranje is gewaarschuwd voor Groot-Brittannië. In de voorbereiding op de Olympische Spelen werd twee keer verloren (2-1 en 3-0), één keer gelijkgespeeld (1-1) en één keer - tijdens de Champions Trophy in Londen - gewonnen (2-0) van de Britten. Maar vooral de verloren EK-finale van 2015 in Londen beklijft. Daarin morrelde het fysiek sterke Groot-Brittannië voorzichtig aan de onaantastbare status van de Oranje-hockeysters. Via shoot-outs verspeelde het Nederlands elftal toen een Europese titel.

De status van superioriteit heeft de Nederlandse ploeg nog steeds. Getuige woensdagavond ook de reactie van enkele Duitse hockeysters, die, terwijl de shoot-outs nog genomen moesten worden, zichtbaar opgetogen waren met het feit dat ze Oranje in bedwang hadden kunnen houden tijdens zestig minuten hockey. De armen gingen de lucht in na de 1-1. Er werd zelfs gejuicht.

Maar Oranje juichte als laatste. Annan haalde opgelucht adem, zoals ze zelden gedaan zal hebben na haar black-out. Aan haar de taak om haar geloofwaardigheid te herwinnen. Maar hoe doe je dat na zo'n kapitale blunder? De Australische Annan kan zich geruststellen met de gedachte dat ze de beschikking heeft over een selectie met daarin de 'Big Five', die nog één keer alles zullen geven om straks weer met olympisch goud de Spelen te verlaten.

undefined

Hockeyers zonder medaille naar huis

De Nederlandse hockeyers keren met lege handen terug naar Amsterdam. De teleurstellende ploeg van bondscoach Max Caldas ging gisteren ook in de strijd om het olympisch brons onderuit. Het onttroonde Duitsland was in Rio de Janeiro met 4-3 te sterk in de shoot-outs, na 1-1 in de reguliere speeltijd. Eerder had Oranje in de halve eindstrijd pijnlijk verloren van België (1-3).

Nederland kwam al in de eerste helft (0-0) een paar keer goed weg. Het betere Duitsland liet onder meer vier strafcorners liggen. Dankzij een prachtige individuele actie van 'benjamin' Jorrit Croon kwam Oranje in de 35ste minuut op voorsprong (1-0). Zeven minuten later maakte de ongehinderde Mats Grambusch gelijk (1-1). Beide ploegen lieten daarna nog een aantal kansen en strafcorners liggen. In de shoot-outs misten Billy Bakker en Sander de Wijn namens Oranje.

De troosteloze vierde plek onderstreepte nog maar eens dat de olympische missie van Caldas met de mannenploeg is mislukt. Na het WK in 2014 (zilver) moest Paul van Ass, ook goed voor olympisch zilver bij Londen 2012, plaatsmaken voor de Argentijnse oud-international. Maar in Rio maakte de ploeg van Caldas een wisselvallige indruk. Desondanks verklaarde de bondscoach dat hij 'doorgaat tot Tokio 2020'. "Ik heb niet het gevoel dat ik de afgelopen anderhalf jaar met deze ploeg een afslag heb gemist."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden