Zelfmoordterrorist Algerije was kankerpatiënt

(Novum) - De zelfmoordaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers die deze week aan 34 mensen het leven kostten, zijn gepleegd door een terminale kankerpatiënt (64) en een andere man (32). Dat heeft een inlichtingenfunctionaris donderdag gemeld.

Beide daders zijn ooit veroordeeld voor terreurdaden, maar kregen van de overheid amnestie. De oudere man bracht in de jaren negentig tijd in de cel door en de jongere dader werd vorig jaar vrijgelaten. De Algerijnse overheid volgde in het laatste decennium van de vorige eeuw een strategie waarbij zij op grote schaal amnestie verleende om een einde te maken aan een islamitische opstand, tot ergernis van de nabestaanden van slachtoffers.

De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida eiste dinsdag op een extremistische website de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen. De groepering zei dat twee martelaren in vrachtwagens met elk achthonderd kilo explosieven een aanval hadden uitgevoerd op VN-kantoren ("het hol van de internationale ongelovigen") en het hoofdkwartier van de Constitutionele Raad.

Onder de doden zijn zeker elf medewerkers van de Verenigde Naties en vijf buitenlanders. Aanvankelijk werd een dodental van meer dan zestig gemeld. De overheid zegt geen reden te hebben om een lager dodental op te geven dan werkelijk het geval is, en houdt het op 34, nadat woensdag nog drie lijken waren gevonden. Reddingswerkers haalden woensdag ook nog zeven mensen levend onder het puin vandaan. Een van hen, een vrouw, werd naar het ziekenhuis gebracht om haar benen te laten afzetten.

De website toonde tevens foto's van de daders, waardoor de Algerijnse inlichtingendienst hen wist te identificeren. De terrorist die zichzelf bij het VN-gebouw opblies had volgens de inlichtingenfunctionaris niet lang meer te leven.

De VN vormen een nieuw doelwit in de vijftien jaar oude Algerijnse islamitische opstand, waarin eerder voornamelijk aanslagen werden gepleegd op leger, politie en burgers. De opstand brak eind 1991 uit nadat het Front Islamique du Salut (FIS) een zekere verkiezingsoverwinning was ontzegd en duizenden aanhangers van het front waren opgepakt. De bloedige en bittere strijd, waarbij 150 duizend tot 200 duizend doden vielen, leek in 2002 grotendeels beslecht. De Salafistengroep voor Prediking en Strijd, zoals Al-Qaida in Noord-Afrika zich voorheen noemde, voelde echter niets voor de amnestieregeling van president Abdelaziz Bouteflika en zette de strijd voort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden