'Zelfmoordpil vanaf 18 en zonder arts'

null Beeld anp
Beeld anp

Iedereen boven de achttien die een einde aan zijn of haar leven wil maken, moet dat op humane wijze, legaal en zonder tussenkomst van een arts kunnen doen. Daarvoor pleit de coöperatie Laatste Wil, een vereniging voor een vrijwillig levenseinde die vandaag het daglicht ziet. De club heeft nauwelijks nog betalende leden, maar dat moeten er 'zeker' 20.000 worden, stelt het bestuur.

Alwin Kuiken

Onder meer Aad Tibben, hoogleraar psychologie en apotheker Annemieke Horikx ondersteunen het initiatief. Volgens de voorzitter, interim-manager Jos van Wijk, is er binnen bestaande organisaties te weinig aandacht voor zelfdoding zonder tussenkomst van een arts. Hij geeft lezingen voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) over de regelgeving rond euthanasie en dementie.

De NVVE (140.000 leden) is volgens hem te breed georiënteerd. "Ze willen zich inzetten voor euthanasie mét arts, zoals de wet voorschrijft, maar ook voor de route zonder arts. Dat laatste is beter, omdat artsen ook weigeren. Dat leidt tot afschuwelijke situaties, waarbij mensen het dan zelf doen."

'Distributienetwerk van dodelijke middelen'
Ook het burgerinitiatief Uit Vrije Wil, dat zich inzet voor ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, vindt Van Wijk tekortschieten. "Wij willen dat íedereen op een waardige manier zijn leven kan beëindigen. Dat geldt ook voor de 18-jarige die het niet meer ziet zitten. Nee, daar hoeft geen hulpverlener aan te pas te komen. Wie is iemand anders dat hij kan bepalen of jij dood mag?"

Ook andere clubs hebben volgens Van Wijk beperkingen. "Neem de humanistische stichting De Einder. Die adviseren en geven cursussen. Wij willen verder gaan, door een distributienetwerk van dodelijke middelen op te zetten. Hiervoor zijn al eerste contacten gelegd bij de farmacie."

Omdat hulp bij zelfdoding in beginsel strafbaar is, wil hij ook met Kamerleden om tafel. Nu is de tijd rijp, vindt hij. "Tijdens lezingen zie ik mensen die zijn opgegroeid met normen als verantwoordelijkheid en eerlijkheid. Deze groep is groter dan toen er over de pil van Drion werd gesproken. Zij willen eerlijk zijn - niet met list en bedrog medicijnen hamsteren." Om die reden ziet Van Wijk weinig in de stichting Waardig Levenseinde van psychiater Boudewijn Chabot. Op zijn website staan adviezen, onder meer over het verzamelen van medicijnen. Volgens van Wijk steunt de NVVE het initiatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden