Zelfmoordaanslag in Mosul en Kirkuk: 24 doden

(Novum/AP) - Bij twee zelfmoordaanslagen met bomauto's in de Noord-Iraakse steden Kirkuk en Mosul zijn donderdag zeker 24 doden en 72 gewonden gevallen.

De aanslag in Kirkuk was gericht op een bankgebouw waar mensen stonden te wachten om hun loon te storten. Twaalf mensen, onder wie vier soldaten, kwamen om het leven en 47 mensen raakten gewond. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen, omdat veel zwaargewonden er slecht aan toe zijn, zei de politie.

In Mosul vielen twaalf doden en 25 gewonden bij een aanslag op een politiebureau. Veel van de slachtoffers waren automobilisten die met hun auto in de rij stonden bij een nabijgelegen benzinestation, aldus de politie. De politie kondigde een uitgaansverbod af in de stad, dat zes uur later weer werd opgeheven.

Volgens de politie wilde de dader met zijn auto inrijden op een tankwagen, maar werd hij voor hij hiertoe de kans kreeg doodgeschoten door een politieagent, waarop de bomauto ontplofte. Het politiebureau raakte beschadigd en 42 auto's die bij het tankstation in de rij stonden werden verwoest. Onder de doden bevinden zich zeker twee politieagenten.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dat het politiebureau in Mosul door drie autobommen werd getroffen. Elders in de stad werden twee Amerikaanse konvooien het doelwit van nog twee autobommen, zei hij. Hij zei niet of er slachtoffers waren. Ook zou in Mosul een zesde aanslag met een autobom zijn gepleegd, maar de woordvoerder zei niet wat het doelwit was en of er slachtoffers vielen.

In Bagdad kwamen twee burgers en twee politieagenten om het leven toen op dezelfde plek kort na elkaar twee bermbommen ontploften. Dertien mensen raakten gewond. De bommen ontploften in de wijk Dora, waar de beschieting van een politiebureau aan vier agenten het leven kostte. Elders in Bagdad werd een politieman voor zijn huis doodgeschoten. Bij een aanslag met een bermbom op een burgerkonvooi bij Kut, 160 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, vielen vier doden.

Woensdag sneuvelden twee Amerikaanse soldaten, de een in de provincie Anbar en een ander bij Balad, zo maakte het Amerikaanse leger donderdag bekend.

Legerwoordvoerder William Caldwell zei donderdag dat een grootschalige Iraaks-Amerikaanse operatie in Bagdad, die twee maanden geleden werd begonnen om het geweld in de hoofdstad te doen afnemen, 'niet geheel aan onze verwachtingen heeft voldaan.' In de eerste drie weken van de ramadan nam het geweld in Bagdad met 22 procent toe, wat Caldwell 'ontmoedigend' noemde. Hij zei dat de Amerikaanse en Iraakse autoriteiten nu bezig zijn de veiligheidsmaatregelen nog eens goed te bestuderen. Voor de operatie werden begin augustus twaalfhonderd extra Amerikaanse en Iraakse militairen in Bagdad ingezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden