Zelfmoord r.-k. bisschop in Pakistan

LAHORE (AFP, Reuters) - De 62-jarige rooms-katholieke bisschop John Joseph heeft bij een Pakistaanse rechtbank zelfmoord gepleegd uit protest tegen de terdoodveroordeling van een christen. Joseph had woensdagavond een gebedsbijeenkomst georganiseerd voor Ayub Masih, die veroordeeld is wegens belediging van de profeet Mohammed.

Na de samenkomst leidde de bisschop van Faisalabad een demonstratieve processie naar de rechtbank waar Masih kortgeleden werd veroordeeld. Joseph schoot daar vervolgens een kogel door z'n hoofd, zo heeft de politiechef van Sahiwal, in de provincie Punjab, gisteren gezegd. Voordat de bisschop zelfmoord pleegde, hield hij volgens getuigen een pleidooi voor de eenheid tussen christenen en moslims.

Ook had hij hen via een brief in een krant opgeroepen te protesteren tegen de Pakistaanse wet op de godslastering. De brief is gisteren in het dagblad Dawn gepubliceerd. Na de zelfmoord van de bisschop was het enige tijd onrustig in de stad, zeiden inwoners van Sahiwal.

Joseph stond in Pakistan bekend als een mensenrechtenactivist. Hij was sinds 1984 bisschop van Faisalabad (aartsbisdom Lahore). Joseph zette zich in voor het lot van vervolgde katholieken en protestanten.

De veroordeelde Masih (25) zat sinds oktober 1996 vast, nadat hij Mohammed, de stichter van de islam, in het openbaar zou hebben beschimpt. Belediging van de islam is in Pakistan verboden. Op overtreding van de wet staat de doodstraf.

De omstreden wet dateert uit 1985, toen de militaire dictator Zia Ul Haq het land regeerde. Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties hebben de wet herhaaldelijk veroordeeld.

De r.-k. kerk vindt dat zelfmoord in strijd is met de liefde tot de levende God. “Als de zelfmoord wordt uitgevoerd om als voorbeeld te dienen, wordt het ook nog een zonde van ergernis”, aldus de katechismus. “Zware psychische storingen, angst of ernstige vrees voor beproevingen, lijden of foltering, kunnen de verantwoordelijkheid van de zelfmoordenaar verminderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden