Zelfmoord leidt tot nieuw euthanasiedebat

SYDNEY - In Australië is het euthanasiedebat fel opgelaaid na de zelfmoord van kankerpatiënte Nancy Crick.

De 70-jarige grootmoeder maakte woensdag, in aanwezigheid van ruim 20 familieleden en vrienden, een eind aan haar leven met een overdosis medicijnen in combinatie met alcohol. Andere ongeneeslijk zieke patiënten hebben aangegeven haar voorbeeld te willen volgen.

Crick werd begin dit jaar bekend door haar hartstochelijke pleidooi voor vrijwillige euthanasie. Zij hield op het internet een dagboek bij waarin ze beschreef hoeveel pijn ze leed door haar terminale darmkanker. Het maakte haar leven ,,ondraaglijk'' en ze sprak de wens uit te willen sterven. In maart schortte zij haar plan op toen een ziekenhuis haar een pijnbehandeling aanbood. Toen dat niet hielp voerde ze haar wens alsnog uit.

Cricks dood is een nieuwe test voor de wetgeving in Australië, waar euthanasie verboden is. Ook de persoon die in de kamer is waar iemand zelfmoord pleegt kan vervolgd worden wegens medeplichtigheid en maximaal levenslang krijgen. De Australische justitie onderzoekt de zaak.

In het Australische Hogerhuis kondigde Bob Brown, senator van de Groenen, een wetsvoorstel aan dat een eind moet maken aan de anti-euthanasiewet in zijn land. Dat zal zonder twijfel stuiten op felle tegenstand. Minister van financiën Peter Costello denkt dat een ruimere euthanasiewet misbruik in de hand zal werken. ,,Stel dat moeders een beetje duur wordt en de kinderen de erfenis in rook zien opgaan. Dan zou de verleiding wel eens erg groot kunnen worden om haar een handje te helpen. Daarom hebben we deze wetten nodig'', zei Costello tegen ABC-radio.

In 1996 introduceerde de provincie Noordelijke Territoria als eerste ter wereld een wet op vrijwillige euthanasie. Na een jaar werd die echter door de conservatieve federale regering nietig verklaard. Vier patiënten hadden er gebruik van gemaakt, geholpen door de arts Philip Nitschke. Deze pleitbezorger voor euthanasie was niet aanwezig bij de dood van Nancy Crick, maar hij kende haar goed en omschreef haar als een ,,martelaar voor de zaak van de euthanasie''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden