Zelfhaat

Kent u Frank van der Linde? Hoezo niet? Frank zit zo'n beetje overal waar hij gevonden wil worden. Op Twitter, LinkedIn, Facebook of, natuurlijk, zijn eigen homepage frankvanderlinde.net. Vroeger deed Frank in 'goede doelen': Fairtrade, Fairfood dat soort dingen. Maar met het klimmen der jaren, Frank is nu 45, is hij rustiger geworden. Nu definieer hij zich als activist/publicist. Zijn gedaantewisseling heeft hem een lang interview in Letter & Geest van vorig jaar maart opgeleverd, met als kop: 'Ik ben niet trots op Neêrlands trots'. Leuke kop.

Vooral de foto's bij het stuk zijn grappig: soms trekt Frank een gekke bek en doet hij een circusacrobaat na. Volgens mij kun je als fotograaf aan Frank alles vragen. Op zijn hoofd gaan staan met alleen zijn onderbroek aan in een soort 'Breaking Bad'-pose, bijvoorbeeld. Als hij maar in de krant komt.

In het L&G-interview van toen liet Frank zijn diepe aversie voor zijn vaderland ruim blijken. Want Nederland is volgens hem een gore wapenexporteur, een belastingparadijs, buit ontwikkelingslanden uit en is ook nog verslaafd aan antibiotica.

Daarom werd een citaat van hem door de redactie uitgelicht: 'Ik heb me het hoofd lopen breken over de vraag waarom ik toch zo anders denk dan vele collega's in de sector. Wellicht komt dat omdat ik Nederland een heel fout land vind. Ik ben nooit trots geweest op Nederland en schaam me vaak dat ik Nederlander ben.'

Nu weet ik wel dat dit soort jaren-zeventig-prietpraat in onze 21ste eeuw een tikkeltje old fashioned klinkt en natuurlijk gratuit. Je weet toch wel dat zelfs bij djihadisten uit de Schilderswijk het paspoort niet wordt afgepakt. Je kunt op moedertje afgeven wat je wil, de vaderlandse driekleur iedere ochtend vóór het ontbijt in de fik steken, niemand die je comfortabele nationaliteit zal afpakken. Ga met je zelfhaat rustig verder.

Nu ben ik de draad kwijt. Het ging me eigenlijk om het laatste wapenfeit van Frank. Hij haalt dezer dagen heel wat krantenkolommen omdat hij de site GeenStijl een beetje wil verbieden, of tenminste laten veroordelen. En de adverteerders van die site als Rabo en KPN een beetje wegpesten.

Frank vindt dat de rechts-anarchistische site onfatsoenlijk is en bevolkingsgroepen discrimineert. Afgelopen woensdag ging hij dan naar het politiebureau om een klacht in te dienen. In een pamfletje op een extreem-linkse site schrijft Frank: 'We zijn inmiddels een behoorlijk racistisch landje geworden.' Misschien komt dit door het misbruik van antibiotica, vraag ik me ernstig af.

Maar heel misschien mankeert er iets aan het vermogen van Frank om fictie en realiteit uit elkaar te halen. Hoe dan ook, de klacht is nu ingediend.

Wie weet gaat Frank in de toekomst zijn eigen Facebookpagina, die wat opruiing betreft een soort GeenStijl kracht 110 is, ook aanklagen. Of Sinterklaas en Gordon. Maar nu geniet hij van de ophef en de publiciteit waarvoor hij niet eens in zijn onderbroek hoefde te gaan staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden