zelfgemaakt

DE GHEE-MAKER

David Klingen (32) is politicoloog en oprichter van Ghee Easy. Wat hij doet? 'Ik maak potten botervet.'

Op een regenachtige, grauwe ochtend stapt David Klingen (32) zijn 'fabriek' binnen: een sterke botergeur komt je tegemoet. Dit is de typische 'ghee-geur', zegt hij trots. Samen met twee vrienden huurt hij een ruimte van een appelboer in Bunnik. De ruimte is niet verwarmd, maar wel goedkoop. Hier wordt vier dagen in de week van 9 uur 's ochtends tot vier uur 's middags ghee gemaakt; of ook wel Ghee Easy, zoals Klingen en zijn kompanen hun product noemen. Vandaag staan er zo'n achthonderd potten op de planning.

Voor de mensen die nog niet hebben kennisgemaakt met het product, heeft Klingen een helder en kort verhaal: ghee is botervet waar je veel heter - tot zo'n 250 graden - in kunt bakken. Boter verbrandt al bij 130 graden, olijfolie bij 170 graden. Zodra het verbrandt, verandert er misschien niet zoveel aan de smaak, maar ongezond is het wel. Klingen: "Het is te vergelijken met een boterham die te lang in de broodrooster heeft gezeten. Aan je kind geef je zo'n zwartgeblakerde boterham niet." Ghee is gezonder en niet te vergeten erg lekker, zegt Klingen. Het heeft een nootachtige smaak. Die ontstaat doordat de boter langzaam is verhit en zo is ontdaan van al het vocht en de eiwitten.

Drie jaar geleden kwam Klingen op het idee. Hij werkte na zijn studie politicologie als duurzaamheidsmanager bij verschillende supermarkten, maar toen hij voor zijn werk naar Veghel moest rijden - hij woont zelf in Amsterdam - zegde hij zijn baan op. Hij probeerde verschillende dingen, moest soms toegeven dat zijn plannen te megalomaan waren en kwam uiteindelijk uit bij ghee. "Mijn moeder is een beetje zweverig, zij kookte vroeger ayurvedisch voor ons. Alles wat ze maakte, bereidde ze in ghee."

In zijn eigen keuken ging hij aan de slag. Samen met jeugdvriend Andreas Giel - een bedrijfskundige - stond hij vervolgens met zijn potten ghee op een hippe foodmarkt in de hoofdstad. Er werd een leuk stukje over ze geschreven en daarna stroomden de verzoeken binnen. "Dat was het moment dat we dachten: dit zou weleens serieus kunnen worden." Ze vroegen Bela de Bruin erbij, een vriend die ze nog uit de zandbak kenden.

Klingen zit in de 'kantine' van Ghee Easy: in de nok van de ruimte hebben de mannen een studentenkot-achtige ruimte gecre-eerd. Er staat een koffieapparaat, een paar versleten banken en er is een keukentje. Beneden staan drie enorme ketels met ghee te pruttelen. In de andere ruimte zet een medewerker - ze hebben er inmiddels twee in dienst - alvast de bijna achthonderd potten klaar, die kunnen straks afgevuld worden met het kokendhete mengsel. De drie oprichters werken vier dagen in de week: "Twee van ons hebben kinderen. Een betere wereld begint met meer chillen", aldus Klingen.

Sinds ze twee jaar geleden zijn begonnen zijn ze hard gegroeid: ze produceren zo'n 1000 kilo ghee per week. Ze leveren aan biologische supermarkten als Marqt en Ekoplaza, maar ook aan zo'n honderd slagers: "Ghee is ideaal om vlees in te bakken. Mensen denken, vanwege het ayurvedische imago, dat je het vooral gebruikt als je Indiaas kookt. Maar je kunt er ook makkelijk je groenten en pannekoeken in bakken." Hun omzet is de afgelopen jaren verdubbeld, maar nog altijd verdienen ze geen 'belegde boterham' met dit werk: "Alleen nog een droge boterham", verzucht Klingen.

Toch is hij optimistisch over de toekomst: "Veertig jaar geleden bakte nog niemand in olijfolie, inmiddels heeft iedereen het in huis." Voor ghee ziet hij eenzelfde soort toekomst: "Ik kook elke dag met ghee, het is een product met superveel potentie dat bij iedereen in de voorraadkast zou moeten staan." Een pot van 245 gram kost alleen wel 5,50 euro. Dat is best duur, geeft Klingen toe. Maar het is wel biologisch: "Mensen moeten maar eens inzien dat je meer betaalt voor goed eten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden