Zelfgemaakte spookwapens veroveren Amerika

De Amerikaanse overheid verliest langzaam maar zeker de grip op de wapen aanschaf. Beeld thinkstock
De Amerikaanse overheid verliest langzaam maar zeker de grip op de wapen aanschaf.Beeld thinkstock

Met een 3D-printer, een frees en een stuk aluminium kan iedere Amerikaan nu een ongeregistreerd vuurwapen maken. De 'Ghost Gunner', een semi-automatisch geweer met een loop van een halve meter lengte, is voor slechts duizend dollar op de markt. Het bouwpakket werd woensdag te koop aangeboden en was binnen 36 uur uitverkocht.

Bas Baas

De overheid noemt de ongeregistreerde wapens 'Ghost Guns' omdat ze niet geregistreerd hoeven te worden. Het is niet de eerste keer dat er zelfgemaakte wapens in Amerika rondspoken. In 2012 was het 'Wiki Weapon Project' al wereldnieuws: met een blok plastic en een klinknagel konden wapenliefhebbers hun eigen 'Liberator' fabriceren, een minimalistisch pistool voor huis-, tuin- en keukengebruik. Het nieuwste model is echter een stuk geavanceerder dan zijn jongere broertje.

De Amerikaanse overheid verliest langzaam maar zeker de grip op de wapenaanschaf. De non-profitorganisatie Defense Distributed brengt de bouwpakketten en handleidingen op de markt. Het kubusvormige bouwpakket bestaat uit een kleine freesmachine die samenwerkt met een 3D-printer. Het nieuwste geweer is van aluminium in plaats van plastic.


'In the comfort of your own home
...'
Het land van de onbegrensde mogelijkheden weet niet wat het met de ontwikkeling aanmoet. Defense Distributed heeft er een gewoonte van gemaakt om de overheid te provoceren met 3D-geprinte wapens, die zonder licentie of serienummer worden verstrekt. De bouwpakketten omzeilen slinks de Amerikaanse wetgeving. In een wet uit 1968 staat namelijk dat elke Amerikaan zijn eigen wapens mag maken. 3D-apparaten maken het mogelijk om een aanvalsgeweer te produceren voor mensen die geen wapensmid zijn, 'In the comfort of your own home', meldt Defense Distributed op haar website. Verschillende politici proberen de wetgeving onder de loep te nemen, maar er is moeilijk grip te krijgen op de 3D-wapenwedloop.

De Amerikaan Cody Wilson is het brein achter Defense Distributed, het model 'The Liberator' en de 'Ghost Gunner'. Hij is zelfverklaard anarchist en weet telkens weer de mazen in de grondwet te vinden. "Er is geen tijd voor hoop, er is geen reden tot vrezen. We moeten doorgaan met het bedenken van nieuwe wapens", zegt hij in een interview tegen de Amerikaanse nieuwszender Channel 5. Online mediaplatform WIRED noemde hem één van 's werelds vijftien gevaarlijkste mensen.

Twee drukken op de knop
De projecten van Wilson worden wereldwijd met grote belangstelling gevolgd en door verschillende media als 'radicaal-liberaal' bestempeld. Het enige wat je bij 'The Liberator' moest doen, was plastic en een klinknagel verzamelen, de programmering downloaden en je 3D-printer aanzetten. "Downloaden, printen. Het zijn twee drukken op de knop", zei de bedenker in 2012. Wilson wil de zeggenschap over wapenbezit uit handen van de overheid nemen. Zijn 'printplan' werd ruim 100.000 keer gedownload.

Een Amerikaanse televisiezender smokkelde een exemplaar van 'The Liberator' mee naar een lezing van Netanyahu, de premier van Israël, om te laten zien hoe makkelijk de pistolen door beveilingspoortjes komen. De printpistolen kunnen zo metaalarm worden gemaakt, dat ze onzichtbaar worden. De nachtmerrie van elke beveiliger, de droom van iedere ambitieuze terrorist.

Welkome doorbraak
Voor het nieuwste model, de 'Ghost Gunner', moet je bij het bouwpakket ook een frees kopen. Het vervaardigen van het complete geweerframe, dat een samenwerking tussen de computer en de frees vergt, duurt echter maar een uur. Vergelijkbare geweren zijn in wapenhandels voor vele duizenden euro's te koop op vertoon van een wapenvergunning en staan wel geregistreerd bij de overheid.

Amerikaanse wapenliefhebbers spreken over een welkome doorbraak in het complexe wapensysteem van de staat. "Defense Distributed kan een bekende burgerrechten organisatie worden. Dat is mijn grootste ambitie," zegt Cody Wilson.

De 'Liberator' ontleed. Het pistool bestaat uit zestien onderdelen. vijftien daarvan zijn te printen met een 3D-printer. Het laatste onderdeel, dat is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Beeld anp
De 'Liberator' ontleed. Het pistool bestaat uit zestien onderdelen. vijftien daarvan zijn te printen met een 3D-printer. Het laatste onderdeel, dat is verkrijgbaar bij de bouwmarkt.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden