Zelfgekweekt bioleer

JONATHAN MAAS

Omdat zelfs biokatoen de natuur uitput, denkt de Britse modeontwerpster Suzanne Lee een paar stappen verder vooruit. Wat nu als je je stof niet uit de natuur zou halen, maar van natuur kunt maken? Door je kleren zelf te kweken met de hulp van microbacteriën bijvoorbeeld. Biocouture, heet het - ultiem duurzaam. Lee heeft er al de eerste kledingstukken mee gemaakt.

Hoe het werkt: Suzanne Lee doet een lapje met microbacteriën in een badkuip met groene thee en suikerwater. Deze lap is een symbiotische mix van bacteriën, gisten en andere micro-organismen die cellulose spinnen in een fermentatieproces. De mix is het resultaat van een eerder in de kuip plaatsgevonden chemisch proces. Na enkele dagen vormt de vloeistof in de kuip door het fermentatieproces een huid die eenmaal droog een soort leer is geworden - bioleer. Uit dat materiaal kan een stuk worden geknipt waarmee weer een nieuw fermentatieproces kan worden gestart. Voordeel: de stof genereert zichzelf, zolang je het materiaal levend houdt.

Het gekweekte bioleer slaat Lee om een mannequin heen. Er hoeft voor de creatie van kleding niet genaaid te worden; waar de uiteinden van de stof elkaar overlappen, hecht het materiaal vanzelf. "Ik ben ervan overtuigd dat deze techniek realiseerbaar is voor productie op grote schaal", zegt Lee.

Het materiaal zal niet het alternatief worden voor katoen of wol; deze materialen hebben andere eigenschappen dan cellulose van bacteriën. Wol en katoen zijn zacht. Omdat het materiaal van de Britse modeontwerpster als leer voelt, zou het daarvoor een prima alternatief kunnen vormen. Je zou er jassen, stoelen, banken en interieur voor auto's van kunnen maken. Biocouture biedt nog een voordeel: het is zelfhelend. Heb je een scheur in je jurk of jas, dan gooi je het thuis in de badkuip in suikerwater en groene thee en dan heelt het zichzelf.

Ook het verdere ontwerp doet Lee volledig milieuvriendelijk. Het materiaal legt ze over een houten plank met een van spijkers geslagen patroon erin. Doordat er een soort zuur in het bioleer zit, gaat het oxideren in contact met de metalen spijkers. Hierdoor ontstaat een zwarte print die door het spijkerpatroon in ieder gewenst design valt aan te brengen. Een puur biologische print, zonder chemische verfbehandeling.

Lee is behalve ontwerpster docent aan de befaamde Londense modeacademie Central Saint Martins, die ontwerpers als Stella McCartney en wijlen Alexander McQueen heeft opgeleid. Was ze tot voor kort een pionier met haar biocouture, inmiddels ziet ze een groeiende belangstelling voor biotechnologisch ontwerp. Logisch, vindt ze. "Veel jonge ontwerpers beseffen dat je je voor smart design tot de natuur moet wenden", stelt ze. "Het is niet zomaar een trend. Biotechnologie is de techniek van de eenentwintigste eeuw; het is de toekomst. Als je met levende organismen produceert, kun je het materiaal laten doen wat je wilt. Het is een beetje God spelen. En duurzaam."

De uitvinding

Microbacterie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden