Zelfgekozen dood CDA'er en zijn vrouw

Het voormalig Rotterdamse CDA-Kamerlid en raadslid Frans Jozef van der Heijden (78) en zijn vrouw (76) hebben samen een einde aan hun leven gemaakt. Het echtpaar schreef zelf de rouwadvertentie. Het stel betreurt dat er niet gesproken wordt over samen afscheid nemen in het debat over voltooid leven. "Alsof - in ons geval 53 jaar - samenleven geen gewicht meer in de schaal legt bij de vraag dat leven ook samen te mogen beëindigen."

Het debat over voltooid leven is actueel. Het kabinet stuurde twee weken geleden een brief naar de Tweede Kamer waarin staat dat ouderen die klaar zijn met het leven hulp moeten krijgen om waardig te sterven. Het CDA reageerde afwijzend. "Zeer onzorgvuldig", zei fractievoorzitter Sybrand Buma. "Het debat moet gaan over de waardering van de bijdrage van ouderen aan de samenleving."

De katholiek Van der Heijden zat in de Kamer van 1982 tot 1998. Voor zijn Haagse tijd en daarna zat hij in de gemeenteraad van Rotterdam.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom reageerde gisteravond 'verdrietig' op het overlijden van het echtpaar Van der Heijden. Zij was 'diep onder de indruk' van de politicus en zij herinnert hem als 'een hartstochtelijk en authentiek Kamerlid'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden