Zelfgebreide republikeinen

De tv-serie 'Wij Alexander' moet prins Willem-Alexander aanspreken. Tenminste, dat vermoedt de schrijver ervan, Tomas Ross. Hij weet namelijk, getuige een interview met de VPRO-gids, dat 'prins pils' “een joviale, goedwillende, volgens sommigen niet al te snuggere jongen is met een voorkeur voor snelle auto's. Zijn voorvader Willem III hield van snelle koetsen, drank, vrouwen en op zijn tijd een lekkere sigaar.”

Gek op dat soort uitspraken, waarin feit en fictie dusdanig door elkaar lopen dat er reeds van verre herkenbare schijnwerkelijkheden ontstaan, waarvoor al menige ongelukkige in een dwangbuis is gestoken. Er werd in volle ernst gesproken door Ross. Willem-Alexander heeft twee keer een ongeluk gehad met een vette Volvo en houdt dus van snelle auto's. En Willem III hield van snelle koetsen, hij werd regelmatig met zijn koets op het circuit van Zandvoort gesignaleerd. Voor wat betreft 'Wij Alexander' zou ik liever kiezen voor de variant: Willem-Alexander heeft z'n vliegbrevet en de Alexander uit de tv-serie ziet ze vliegen. Als dat de kroonprins niet aanspreekt. . .

Zelf voelde ik me ook erg aangesproken door 'Wij Alexander', want ik ben tamelijk op pils, behoorlijk op vrouwen en soms op een goede sigaar. Trouwens, vorige maand heb ik thuis nog een lekkende kraan gerepareerd. U zegt het: watermanagement!

De kracht van de Nederlandse monarchie is, dat ze van al die zelfgebreide republikeinen ook niks te vrezen hebben. Ik bedoel, je kunt toch alleen op z'n best glimlachen bij de klacht van Ross dat de koningin haar privé-vertrekken niet open wilde stellen voor die tv-serie van 'm, omdat zij blijkbaar bang was dat er ketchupvlekken op haar schilderijen kwamen. Ik zou zelf ook zeggen: als je zo'n verhaal verzint, dan moet je het decor er ook maar bij verzinnen.

Want, neem nog zo'n prakje Ross. Hij suggereert, maar verre van als eerste, dat Wilhelmina's biologische vader niet koning Willem III is. Alleen oranjeklanten, meent Ross in hetzelfde interview in de VPRO-gids, willen daar niet aan. “Maar het is een gerucht dat van alle kanten wordt bevestigd.” En dan vervolgt hij met alle kanten: “Het leefde sterk bij Domela Nieuwenhuis en zelfs Fasseur, die zeer gezagsgetrouw is, oppert in zijn Wilhelmina-biografie dat Wilhelmina het kind zou zijn van Emma en een zekere jonkheer De Ranitz.”

Domela Nieuwenhuis lijkt me niet helemaal de meest betrouwbare bron. En die wist het ook niet eens zeker. Maar Fasseur? Die heeft natuurlijk de pech dat hij een subsidie van het Prins Bernhard Fonds heeft gekregen voor zijn Wilhelmina-biografie, dus ik had uit republikeinse kring al vernomen dat prins Bernhard over zijn schouder meekeek. Zoals de majesteit ook regelmatig namens het Koningin Wilhelmina Fonds op de afdeling oncologie van het AMC in de operatiekamers de chirurgen controleert.

Maar oppert Fasseur in zijn Wilhelmina-biografie eigenlijk iets? Hij schrijft (pagina 63): “In de onvermijdelijke roddels over ook deze gebeurtenis werd later het vaderschap van Wilhelmina wel eens toegeschreven aan de adjudant van de koning, jhr. S.M.S. de Ranitz, die zich zijn leven lang in de gunst van Emma mocht verheugen.”

En een pagina verder schrijft Fasseur: “De brave De Ranitz, die als verdienstelijk zondagsschilder nog niet het type van een levensgenieter was, moet vreemd hebben opgekeken van het verhaal, indien hem dat ooit bereikt heeft. (...) In de herinnering van Emma's kamerheer Pauw van Wieldrecht werd hij (De Ranitz) door Wilhelmina 'ten zeerste gehaat' en gaf hij haar die haat 'tienvoudig' terug.”

Tot zover oppert Fasseur de bevestiging van het gerucht dat Domela Nieuwenhuis schijnt te hebben bereikt.

Lang leve de republiek, maar de Oranjes hebben recht op serieuzere weerstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden