Zelfde heuvel, zelfde finale voor Gilbert
Grote favoriet in Amstel Gold Race heeft goede herinneringen aan Cauberg
Philippe Gilbert keert morgen terug naar de plek waar hij met een verschroeiende demarrage afrekende met een jaar vol dieptepunten. Het was op de Cauberg vorig jaar september dat de geplaagde Belg de weg plaveide voor zijn wereldtitel. Vergeten was in Valkenburg het tot dan toe mistroostige jaar.
Dezelfde heuvel, dezelfde finale maar dan verpakt in de Amstel Gold Race. De Belg, tweemaal winnaar van Nederlands enige klassieker, is het ijkpunt voor anderen morgen in de koers. Zelf houdt hij het op Peter Sagan, winnaar van de Brabantse Pijl woensdag. Gilbert, tweede achter Sagan, manoeuvreerde direct na afloop van de wedstrijd de jonge Slowaak opzichtig naar voren voor de Gold Race. De Belg heeft vorig jaar nog vers in het achterhoofd.
2012 was een seizoen waarop de Belg met gemengde gevoelens terugkijkt. "Ik ben in mijn hele wielercarrière nog nooit zo slecht geweest", doelde hij op de klassiekers en de Tour de France. Zijn beste uitslag was een derde plaats in de Waalse Pijl.
Excuses waren er voldoende. Hij bestempelde zichzelf als overtraind, de gewenning aan zijn nieuwe ploeg BMC verliep stroef en zelfs ogenschijnlijk simpele zaken als de afstelling van zijn zadel en stuur bleken obstakels van formaat. De spreekwoordelijke put werd met elke koers dieper.
Het contrast met 2010 en 2011 toen Gilbert de zeges aaneen reeg, kon niet groter. Luik-Bastenaken-Luik, Amstel, Waalse Pijl, Lombardije, Belgisch kampioen tijdrijden en op de weg, de honger van de 'Phil' leek niet te stillen. Hij was in topvorm, reproduceerde Gilbert zijn twee gloriejaren in een groot interview onlangs.
Elke ontsnapping was de juiste, overal zat hij op de ideale plek. "Pas als je in de hoek zit waar de klappen vallen besef je wat topvorm is", zei hij tegen de Gazet van Antwerpen.
Stil is het tussen die septembermaand en de Gold Race niet geweest rond Gilbert. Daar zorgt hij of anders de media wel voor. Neem zijn biografie, 'Mijn regenboogseizoen'. De wereldkampioen sprak zich voor het eerst openlijk uit over de ergernissen bij zijn nieuwe ploeg. Hij verafschuwde de yogalessen bij BMC, de wattagemeters. Het vergalde het plezier van de dertigjarige coureur. Ondertussen staan de oude vertrouwde lange trainingsuren weer op het programma.
En altijd is er wel een krant of journalist die hem er al dan niet onbedoeld aan helpt herinneren dat hij van over de taalgrens is. Tegenover Humo foeterde de Waal over de vele Vlaamse vlaggen tijdens het WK in Valkenburg. "Op een wereldkampioenschap moet je zwaaien met de vlag van je land, niet met die van een regio."
Philppe Gilbert had een dag later al meteen spijt van zijn woorden. Zijn grootste uitglijder was zijn opmerking in hetzelfde blad over de nationalistische N-VA van Bart de Wever. "Het is zoals het Front National in Frankrijk."
En als Gilbert wel een keer zijn mond houdt, dan zijn er nog altijd de dopinggeruchten die hem in de spotlights houden. Zo dook er recentelijk een verhaal op over het gebruik van cortisonen, een ontstekingsremmer waarmee tegelijkertijd de pijngrens wordt opgerekt. De Wada heeft het middel op de lijst van verboden supplementen staan, mits een renner een attest kan overleggen. Volgens NRC Handelsblad schreef de arts in dienst bij Gilberts vorige ploeg Lotto, valse attesten uit. Gilbert zei verbaasd te zijn over de beschuldigingen. "Ik heb mijn beroep steeds ernstig en op de best mogelijke manier beoefend."
24 Nederlanders
Tijdens de 48ste editie van de Amstel Gold Race zullen morgen 24 Nederlanders aan de start staan, verdeeld over tien ploegen. De organisatie van de Limburgse wielerklassieker maakte gisteren de voorlopige deelnemerslijst bekend.
Team Blanco is wat Nederlanders betreft met zes renners de hofleverancier voor de race.
Voor de voormalige Raboploeg stappen Lars Boom, Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Laurens ten Dam en Moreno Hofland op de fiets.
undefined