Zelfcensuur voor een scherp debat

KAREN ZANDBERGEN

Wie er hardop iets over zegt, kan worden vervolgd. Dus zeggen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer weinig tot niets over de bijeenkomst van afgelopen woensdagavond van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel de 'commissie-stiekem' genoemd. Zelfs niet dat deze werd gehouden. Maar via omwegen wordt dat wel bevestigd. De fractievoorzitters zijn aan het eind van de dag bijgepraat over de weinigzeggende brief die minister Plasterk van binnenlandse zaken en minister Hennis-Plasschaert van defensie eerder die dag naar de Kamer stuurden: onze inlichtingendiensten hebben enorme hoeveelheden data over telefoonverkeer naar de Amerikaanse veiligheidsdienst gestuurd.

Maar hoewel iedereen nieuwsgierig was over wat hier nu precies aan de hand is, was de commissie toch niet helemaal compleet. Enkele leden ontbraken. Zo werden in ieder geval Roemer (SP) en Van Ojik (GroenLinks) niet gesignaleerd. Hoewel ook daar natuurlijk niemand direct iets over zegt.

Reden? Dinsdag hoopt de Kamer Plasterk aan de tand te voelen. Daarbij mag alles worden gevraagd, en wordt alle bekende informatie gebruikt. Behalve wat in de beslotenheid van de commissie-stiekem is gezegd. Soms is het dus maar beter om er niet bij te zijn. Dat voorkomt zelfcensuur wanneer je op het scherp van de snede wilt debatteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden