Zelfbenoemde ‘coaches’ actief op zoek naar seks op pro-anorexia-sites

Screenshot van een pro-anorexiasite, waarop jonge meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen. De fora op dit soort websites blijken zelfbenoemde coaches aan te trekken die misbruik maken van de kwetsbare posities van meisjes die dit soort websites bezoeken.

Op anorexia-websites zijn vaak zogenaamde coaches actief, die doelbewust meisjes met een eetstoornis opzoeken om naaktfoto’s of zelfs seks van hen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Meisjes met anorexia kunnen op zogeheten ‘pro-ana’-websites tips uitwisselen om te vermageren. Uit het onderzoek blijkt dat op deze sites ook zelfbenoemde ‘coaches’ actief zijn die zeggen deze vaak minderjarige meisjes te willen begeleiden, maar in werkelijkheid uit zijn op naaktfoto’s of seks - wat strafbaar is.

Het onderzoek van onder meer het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel was tweeledig. De onderzoekers plaatsten op openbare fora twee nepprofielen van meisjes met anorexia die hulp zochten bij afvallen. Op een blog van de website Proud2Bme plaatsen zij een oproep aan meisjes om een enquête in te vullen, als zij dachten weleens met dubieuze coaches in contact te zijn gekomen.

Seks in ruil voor hulp

Hierop kwamen binnen drie weken al 23 reacties binnen van ‘coaches’, en uiteindelijk werden dat er 45. Daarvan vroeg ruim de helft vrij snel en dwingend om foto’s in ondergoed of naakt. Een aantal bood hulp in ruil voor seks. In één geval werd het ‘lokmeisje’ toegevoegd aan een groep waarin mannen waarschijnlijk kinderporno delen. Deze zaak is gemeld bij de politie.

De enquête werd ingevuld door 57 meisjes, van wie er 40 minderjarig waren ten tijde van het contact met de ‘coach’. Van deze coaches vroeg 58 procent om naaktfoto’s, onder het mom van een ‘bodycheck’, en gaf aan zonder deze foto’s niet te willen helpen. Twintig procent gaf aan seks te verwachten in ruil voor hulp, en 53 procent wilde ergens afspreken.

Daarbij werden de meisjes vaak zwaar onder druk gezet door de ‘coaches’, met opmerkingen als: ‘Dan blijf je toch een dik varken’, of: ‘Als je me geen foto’s stuurt dan ben je niet geschikt hiervoor meis, het is alles of niets’. Ook dreigden de mannen foto’s die de meisjes al hadden gestuurd te verspreiden onder familie of op Facebook te zetten, als zij weigerden verder mee te werken.

“Een verontrustend beeld”, zegt woordvoerder Shamir Ceuleers van Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, over de eerste resultaten van het onderzoek. “Als CKM kijken we altijd of er groepen zijn die we missen, zeker als er sprake kan zijn van strafbare feiten zoals uitbuiting. Toen we vorig jaar september met dit onderzoek begonnen dachten we dat we misschien niets zouden vinden, maar helaas blijkt het tegendeel.”

Bewust misbruik

In 2016 sprak Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, al haar zorg uit over de kwetsbaarheid van meisjes die lijden aan anorexia. Dit naar aanleiding van een rechtszaak in Nederland en enkele buitenlandse publicaties. Zij stelde dat meer onderzoek nodig was.

“Het is op zich al zorgelijk dat je mensen met anorexia wilt helpen nog verder af te vallen”, zegt Ceuleers, “maar deze mannen maken dus bewust misbruik van de kwetsbaarheden van iemand met een eetstoornis, dat is het geraffineerde. De meisjes hebben een slecht zelfbeeld, voelen schaamte en denken: het is mijn eigen schuld. In die zin lijkt het op de loverboy-problematiek, waarbij meisjes worden ingepalmd en dingen doen die ze normaal nooit zouden doen.”

Het onderzoek loopt nog tot het najaar door, maar door de tussentijdse bevindingen nu al te publiceren willen de onderzoekers meisjes, ouders en opsporingsdiensten waarschuwen. “Deze meisjes zijn bewust doelwit geworden van mannen met verkeerde bedoelingen”, zegt Ceuleers. “We hopen meer mensen zich zullen melden naar aanleiding van dit nieuws.”

Lees ook: 

De 13-jarige Anne wil leven, maar de anorexiawachtlijst brengt dat in gevaar

Als de anorexiazorg in Nederland niet op korte termijn verbetert, ontstaan er meer levensbedreigende situaties. Daarvoor waarschuwen deskundigen naar aanleiding van het verhaal dat de 13-jarige Anne aan Trouw vertelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden