Zelf zien hoeveel stroom een windturbine opwekt

Er staan in Nederland ongeveer 2000 moderne windturbines op land. Vierentwintig stuks zijn komende zaterdag te bezoeken tijdens de Open Winddag. De eigenaar of beheerder geeft uitleg over de werking van de turbine en de bezoeker kan zien wat er op dat moment geproduceerd wordt. Alvast wat kennis vooraf: alle molens in Nederland (inclusief de 96 stuks op zee) zijn goed voor de duurzame stroom van meer dan twee miljoen huishoudens. Eén windmolen kan met een gemiddelde dagopbrengst een gezin in theorie vijf jaar lang van stroom voorzien.

Op de site www.nwea.nl/openwinddag staat een kaart met alle te bezichtigen windmolens. Ze staan verspreid over acht provincies (Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Bij de meeste projecten is het mogelijk om onderin de mast te kijken.

Door te klikken op de locaties worden plaats en bezoektijden zichtbaar. Zo is De Ambtenaar in Wieringerwerf - de grootste operationele windturbine met een mast van 135 meter - open van tien tot vier uur. In Zutphen kunnen mensen juist een miniturbine bekijken.

In Windpark Kreekraksluis rijdt een bus met 'windgidsen' over het terrein. Ook is in dit Zeeuwse Rilland een speciale fietsroute uitgestippeld langs de windreuzen. Jonge bezoekers kunnen hier een winddiploma verdienen, wanneer ze genoeg weten over windenergie.

Waterland plakt een compleet evenement aan de winddag. Bij het Mirror Paviljoen in Monnickendam kunnen bezoekers verschillende elektrische auto's uitproberen of op een e-fiets of e-scooter stappen. Installateurs geven aan wat de opbrengsten zijn van zonnepanelen en andere duurzame installaties, zoals een warmtepomp. IVN Waterland verzorgt wandelingen om plantjes en vogels te spotten bij Hemmeland. De windmolens staan iets verder richting Marken, waarschijnlijk kunnen belangstellenden met een elektrische bus op en neer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden