Opinie

Zelf vuurwerk afsteken toch verbieden?

Beeld anp

Uit peilingen blijkt dat de helft van de Nederlanders voor een verbod is op het zelf afsteken van vuurwerk. Wat vindt u, verbieden of niet?, is deze week de vraag van Monic Slingerland.

Als het om vuurwerk gaat, ben ik een bangerik. Het zelf afsteken heeft voor mij geen enkele bekoring. Woont u in het oosten van het land? Dan schat ik u in als een liefhebber. Kans van een op vijf dat u het zelf gaat afsteken.

Al een paar jaar is dat vanzelfsprekende van zelf vuurpijlen afsteken eraf. Wie twintig jaar geleden het woord 'vuurwerkverbod' in de mond nam werd uitgelachen of, erger nog, gevraagd of alles wel in orde was. Nu is de helft van de Nederlanders voor een verbod.

Dat is niet omdat ze een hekel hebben aan pijlen en rotjes, maar omdat ze last hebben van de herrie en de rotzooi op straat. De meeste voorstanders van een verbod willen wel graag dat er een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow komt, blijkt uit een peiling van het blad Binnenlands Bestuur onder 2500 Nederlanders, verspreid over het land.

Die vanzelfsprekendheid van het zelf knallen met Oudjaar is een paar jaar geleden afgebrokkeld met de komst van vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld in een gemeente als Hilversum. Wat toen nog een nieuwigheidje was, is dit jaar door 56 gemeenten overgenomen.

Bij mij in het dorp maakt de vuurwerkvrije zone weinig kans, schat ik zo in. Van de 60 miljoen euro die ook dit jaar vast weer aan vuurwerk uitgegeven zal worden, komt een deel uit de portemonnees van de twee groepen jongeren die elk jaar tegen elkaar opboksen in een vuurwerkshow die zich deels aan de noordkant en deels aan de zuidkant van het dorp afspeelt. En hoewel ik eigenlijk een hekel aan vuurwerk heb, ga ik na middernacht wel naar buiten om te kijken.

Nu is die show gelukkig op veilige afstand. Er is geen risico dat ik een vuurpijl op mijn kop krijg, of dat er een rotje in mijn oog komt.

Ik zou het een prima idee vinden wanneer er voor het hele dorp een algeheel verbod zou komen om vuurwerk af te steken, met uitzondering van die twee plaatsen waar die mooie vuurpijlen vandaan komen.

Vuurwerkvrije zones rond een verpleeghuis of school, dat gaat me niet ver genoeg. Dan nog kan het gebeuren dat je op straat, op weg naar vrienden om ze gelukkig Nieuwjaar te wensen, moet vrezen voor verdwaalde gillende keukenmeiden.

Maar ik woon dan ook in het midden van het land en niet in het oosten, waar het enthousiasme over vuurwerk groot is.

Nu is het de vraag, of ik die 12 procent van de Nederlanders die er zich al het hele jaar op verheugt om op Oudejaarsavond zelf te knallen, dat plezier wil ontnemen. Zolang ze geen illegaal vuurwerk afsteken, een speciale bril opdoen en geen rotjes gooien naar voorbijgangers, moet dat toch kunnen, die ene keer per jaar? Het zelf afsteken van vuurwerk is per slot zelfs tot cultureel erfgoed verklaard.

Bent u voor een vuurwerkverbod, maar wel met een vuurwerkshow door de gemeente?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

In Rotterdam deelden burgemeester Ahmed Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber twee weken geleden vuurwerkbrillen uit aan basisschoolleerlingen.Beeld anp
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden