Zelf van islamitische afkomst, gaat ze al langer tekeer tegen de islam

TEUN LAGAS

Raffie Chohan zal er waarschijnlijk dit weekeinde in Utrecht ook weer bij zijn. Bij de vorige Pegida-bijeenkomst was ze nadrukkelijk als een van de aanvoerders aanwezig op het podium, getooid met het kenmerkende gleufhoedje op haar rode haardos.

Die eerdere toespraak kan haar duur komen te staan. Het openbaar ministerie gaat Chohan vervolgen op verdenking van discriminatie.

Dat ze forse taal gebruikt tegen moslims was bekend van deze vrouw, die al langer actief is in de Dutch Defense League (DDL), de Nederlandse zusterbeweging van de extreem-rechtse Engelse anti- islamactiegroep. De officier van justitie denkt dit keer een zaak te hebben, op basis van de woorden die Chohan vorige maand op het podium koos: "De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade toe aan de moslim, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims".

Chohan vormt samen met haar man Maarten Hoekwater een trouw duo op anti-islamdemonstraties. Ze bezweert vaak dat de DDL en haar nieuwe liefde Pegida ver weg proberen te blijven van neo-nazi's, racisten en allerlei andere radicalen met een zwarte rand. Maar onderzoekers van extreem-rechts, zoals Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting en het antifascistische collectief Kafka, signaleren telkens weer dat de gedreven vrouw met het hoedje in de demonstratiepraktijk nooit afzijdig blijft van clubs als de Nederlandse Volksunie en allerlei extremisten die nog wel eens de Hitlergroet maken.

Tegen een journalist van Elsevier zei ze eens over die ruige protestomgeving: "Je staat sterker wanneer je de onderlinge verschillen naast je neer kan leggen. We hebben dezelfde vijand: Islamitische Staat." In een ander vraaggesprek wees ze op haar Indonesische achtergrond en haar Pakistaans-islamitische vader: "Ik heb in mijn jeugd zelf ondervonden hoe het is als moslims jou hun waarden opdringen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden