Zelf niet bestaan en een zoon met als nationaliteit 'onbekend'

Xiao Jie Zhao (24) is als baby nooit aangegeven in haar geboorteland China. "Mijn ouders vonden een meisje niet belangrijk." Ze werd door hen gedumpt, toen op haar veertiende een zoon werd geboren. Via de beruchte Slangenkoppen (mensensmokkelaars, red.) belandde ze in 1989 in Nederland.

Xiao kwam terecht in de opvang voor minderjarige asielzoekers. "Mijn asielverzoek werd afgewezen, maar ik kreeg wel een B9-vergunning." Dat is een soort verblijfsvergunning voor slachtoffers en/of getuigen van mensenhandel, die niet werd omgezet in een vergunning voor voortgezet verblijf. "Mijn asielverzoek is in 2005 definitief afgewezen en voor het kinderpardon in 2007 was ik net een jaar te oud", vertelt Xiao.

Ze was inmiddels verhuisd naar Utrecht en volgde daar een inburgeringscursus. Daar werd ook haar nu vierjarige zoon geboren. Inmiddels is Xiao opnieuw zwanger - "de vader is Chinees en illegaal in Nederland" - en moest ze terug naar het asielzoekerscentrum.

Zes weken voor en zes weken na een bevalling worden afgewezen asielzoeksters niet uitgezet en kunnen de vrouwen opvang krijgen in een gezinslocatie. Xiao heeft daar recht op omdat ze meewerkt aan terugkeer naar China. "Ik moet wel elke dag stempelen en me een keer per maand melden bij de IND."

Ondertussen zit ze volledig klem. "Ik heb geen enkele papieren. Ik kan bewijzen dat ik in China niet geregistreerd sta, maar ik krijg geen reisdocumenten van China. Toen ik mijn zoon inschreef bij de gemeente, kreeg hij als nationaliteit 'onbekend'. Ik ben vaak bij de Chinese ambassade geweest om hem daar in te schrijven, maar als de ouders geen hukou (familieboekje, red.) hebben, dan accepteren ze het kind niet."

"De IND vindt dat ik terug moet. Maar China wil me niet hebben, en ik wil hier graag blijven, ook voor mijn kinderen. Ik hoop nu dat de gemeente Utrecht mijn zoon erkent als 'staatloos'. Dan kan hij de Nederlandse nationaliteit aanvragen." En zo niet? Daar durft Xiao niet aan te denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden