Zelf Franse wijn kopen bij de boer

Wie meer wil weten over wijn kopen: Hubrecht Duijker, Wijn- en Reisatlas Frankrijk (Het Spectrum). Hubrecht Duijker, Wijn- en Reisatlas Spanje (Het Spectrum). Hubrecht Duijker, Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Loire, een wijn-, reis-, en fijnproeversgids (Het Spectrum). Le Guide Hachette des Vins, 1995 (Frans)

RONALD DE GROOT

Deze situatie is typerend voor de Médoc, het deel van de Bordeaux waar Cos d'Estournel zich bevindt, en ook voor andere delen van de Bordeaux, zoals Saint-Emilion, Pomerol of Graves. Dus op een regenachtige dag even vanaf het strand het binnenland inrijden kan tot teleurstellingen leiden. Toch kan het aantrekkelijk zijn om eens een wijnboer te bezoeken. Het met eigen ogen zien hoe het allemaal in zijn werk gaat, direct contact met de maker, het kan het drinkplezier thuis aanzienlijk verhogen. Bovendien is het tegenwoordig, met de open grenzen, mogelijk om wijn voor eigen consumptie mee te nemen over de grens. Een fles of honderdtwintig per persoon wordt door de douane acceptabel geacht.

Het bezoeken van wijnproducenten is een kwestie van goed voorbereiden, zelfs als men van te voren geen afspraken met wijnboeren maakt. Eenmaal binnen is het niet altijd gemakkelijk om te zeggen dat er niets wordt gekocht. Bij de voorbereiding is het goed een paar zaken in het oog te houden.

In de eerste plaats is het verstandig alleen goede wijnproducenten te bezoeken. Dat lijkt het intrappen van een open deur, maar het is bepalend voor succes. Goede producenten kunnen veel uitleggen over hun wijnen, het proeven van de wijnen is leerzaam en bovenal is het niet vervelend om na afloop wat flessen te kopen. Regelmatig hoor je verhalen over aankopen van flink wat flessen van wijnen die thuis toch niet zo smaakten als bij de wijnboer. Aan de hand van wijnboeken kan men zich een idee vormen over welke wijnmakers een bezoek waard zijn.

In de tweede plaats is het verstandig niet de makers van de simpelste wijnen te bezoeken. Juist bij wat betere, iets duurdere wijnen is het voordeel ten opzichte van kopen in Nederland het grootst. Verder is het slim de wijn te kopen op de terugweg. Een hete auto kan tot problemen met de wijn leiden. In de hitte kan bijvoorbeeld wijn door de kurk naar buiten worden geperst.

Wie per se bepaalde producenten wil bezoeken, doet er goed aan een afspraak te maken. Geen afspraken maken is natuurlijk vrijblijvender. Of een afspraak nodig is, hangt een beetje af van de streek. Hoe meer prestige een wijngebied heeft, des te noodzakelijker een afspraak is. In de Bourgogne of in de Bordeaux is het bij de betere producenten vaak niet eens mogelijk om wijn te kopen. En zonder verkoop is een bezoek niet altijd nuttig, ook voor de boer niet. In de Elzas is men zeer op bezoek en proeven ingesteld. Veel Duitsers komen naar de Elzas om wijn te kopen. In het Rhonedal is de situatie wisselend, meer naar het zuiden toe, in de Provence en Languedoc ligt het allemaal gemakkelijker. Wel is het handig wat Frans te spreken. In de Elzas kan men overal met Duits terecht.

In de Loirestreek worstelen de boeren met enkele zeer matige oogsten. Het kopen van rode wijnen is hier op dit moment vrijwel altijd af te raden. Alleen 1990 is fraai, maar deze jaargang zal meestal op zijn. Voor wit zijn er meer mogelijkheden, zowel voor mousserend, droog als zoet. Zeer geëigend voor een bezoek is een van de coöperaties, de Producteurs de la Vallée Coquette, iets buiten Vouvray. Deze coöperatie maakt uitstekende mousserende vouvrays, maar ook goede zoete. Bezoekers zijn welkom en er valt veel te proeven. Topdomeinen zijn Huet, Le Clos du Bourg en Le Haut Lieu, een gehucht bij Vouvray. Hier wel even van te voren bellen (tel: 47.52.78.87).

Niet alleen voor het landschap, maar ook voor de wijnen is de Elzas een ideale streek om te bezoeken. Op wijngebied is hier veel te genieten. Wie houdt van de wijnen van riesling, gewurztraminer, muscat en al die andere druiven, kan in de Elzas zijn hart ophalen. Een goed alternatief voor het drukke Ribeauvillé is Eguisheim, iets meer naar het zuiden. De plaatselijke coöperatie maakt goede wijnen, onder andere onder het merk Wolfberger (tel: 89.22.20.20). Een andere goede coöperatie bevindt zich in Turckheim (tel: 89.27.02.05). Natuurlijk is het een belevenis om een individuele boer te bezoeken. Heel apart is Jean-Michel Deiss van Domaine Marcel Deiss in het dorp Bergheim. Hij is gedreven en enthousiast en maakt schitterende wijnen, vooral van de rieslingdruif. Ook het Domaine Blanck in het dorp Kientzheim is een bezoek waard.

De Champagnestreek is een van de meer interessante streken voor een bezoek. In Reims zitten de grote huizen, die van het bezoek een toeristische attractie maken met een hoog MacDonaldsgehalte, compleet met treintjes die door de uitgestrekte kelders rijden. Niet doen dus. In de dorpen ten zuiden van Reims en Epernay zitten veel kleine producenten die een bezoek meer dan waard zijn. Zij oogsten de eigen druiven, verkopen vaak een deel aan de grote huizen en verwerken en verkopen zelf de rest. Interessante champagnes komen uit de Cote des Blancs, waar alleen witte druiven worden gebruikt. In Mesnil zit Patrick Regnault, aan de door het dorp lopende hoofdweg. Even meer naar het zuiden, in Sézanne, zit Pierre Pinard, eveneens een kleine, maar interessante producent.

De Dordogne is een van de favoriete bestemmingen van de Nederlandse vakantiegangers. Uitstekende mogelijkheden om te proeven zijn hier in de Bergerac, in het zuidwesten van het departement. Een goed adres is de coöperatie, in het dorpje Le Fleix, niet ver van het stadje Saint-Foy-la-Grande. Iets verder noordoostelijk, bij Saint-Méard de Gurçon ligt Château Le Raz van de gebroeders Barde. Vooral de witte wijnen zijn hier de moeite waard.

De Bourgogne kent vele gesloten deuren, die alleen opengaan voor bekenden. De meeste producenten van 'grote' wijnen hebben niet eens wijn te koop. Er liggen wel mogelijkheden, maar die zijn vrij beperkt. Een leuk adres aan de voet van de Cortonheuvel, in het dorpje Ladoix, is het huis Capitain-Gagnerot. Hier is altijd wat te proeven en te koop, onder andere de aardige gemeentewijnen met de appellation Ladoix. Een afspraak is hier niet nodig. In de Mâconstreek is het wat gemakkelijker. Bovendien bevindt zich in het dorpje Lugny, een van de dorpen met het recht op een eigen dorpsappellation, een prima coöperatie, waar wijnen kunnen worden gekocht met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Het gaat hierbij vooral om de witte Mâcon, maar ook de mousserende witte Bourgogne is hier de moeite waard en schappelijk geprijsd. In Chablis staat de Cave de la Chablisienne al jaren garant voor een prima kwaliteit chablis. Ook hier is men prima op proeven ingericht (Boulevard Pasteur 8, in Chablis).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden